spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΡέθυμνο|«Στάχτη» πάνω από 60.000 ελαιόδεντρα- χωρίς λάδι τον χειμώνα

Ρέθυμνο|«Στάχτη» πάνω από 60.000 ελαιόδεντρα- χωρίς λάδι τον χειμώνα

Εκατοντάδες τόνοι ελαιολάδου – πέρα από τις πληγές που άνοιξαν στα αμπελουργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα – χάνονται πλέον, μετά τις καταστροφικές φωτιές, για τα νοικοκυριά των καμένων χωριών του δήμου Αγίου Βασιλείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε «ΝΚ» ο δήμαρχος της περιοχής, γεωπόνος Γιάννης Ταταράκης.

Στο μεταξύ, κοντά στα 20.000 στρέμματα (από 11.000 στρέμματα που ήταν η πρώτη αποτίμηση) έγιναν κυριολεκτικά στάχτη, με βάση τη νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή τη χθεσινή ολοκλήρωση της καταγραφής των δορυφορικών δεδομένων, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Μέλαμπες Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον απολογισμό, η αποτεφρωμένη περιοχή καλύπτει μια επιφάνεια της τάξεως των 19.940 στρεμμάτων, τα οποία κατανέμονται σε ποσοστά ως εξής: ελαιώνες είναι το 38,5%, αμπελώνες το 4,9%, γεωργική γη (καλλιέργειες) το 12,7%, φυσικοί βοσκότοποι το 26,7%, σκληροφυλλική βλάστηση το 15,6%, εκτάσεις με αραιή βλάστηση το 1,2% και ασυνεχής αστικός ιστός το 0,4%.

Παρόμοια ανάλυση είναι διαθέσιμη και για τις κατηγορίες σύμφωνα με την ταξινόμηση των καμένων δασικών εκτάσεων: δασικές εκτάσεις είναι το 16,5%, χορτολιβαδικές εκτάσεις το 7,5% και μη δασικές εκτάσεις το 76%.

Πρόκειται για τις έξι κοινότητες του δήμου Αγίου Βασίλειου, που εντάσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, πρόκειται για τις κοινότητες σε Ροδάκινο, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Σαχτούρια.

«Κάηκαν 60.000 ελαιόδεντρα»

«Όπως φαίνεται από τους χάρτες που έχουμε, το 38,5% της συνολικής καμένης έκτασης είναι σε ελαιόδεντρα τα οποία κάηκαν. Δηλαδή, μιλάμε για 60.000 ελαιόδεντρα με βάση τα στοιχεία αυτά», δήλωσε ο Γιάννης Ταταράκης.

«Όπως και τα στρέμματα των αμπελιών, με μια πρώτη εκτίμηση, μπορούμε να πούμε ότι τα καμένα είναι πάνω από 500», σύμφωνα με τον ίδιο. «Επομένως, αν υπολογίσουμε ότι το κάθε ελαιόδεντρο παρήγαγε κατά μέσο όρο γύρω στα 8 με 10 κιλά ελαιολάδου, τότε πρέπει να έχει χαθεί λόγω της φωτιάς μια συνολική παραγωγή πάνω από τους 500 με 600 τόνους».

Μάλιστα, η δημοτική Αρχή του Αγίου Βασιλείου έχει από την πρώτη στιγμή της φωτιάς ζητήσει να δοθεί στην περιοχή βοήθεια σε ελαιόλαδο για τις ανάγκες των πληγέντων νοικοκυριών, που μπορεί φέτος να έχουν λάδι από την περυσινή σοδειά, αλλά για του χρόνου θα έχουν πρόβλημα στο σπιτικό τους.

«Εμείς ως Δήμος ζητάμε ελαιόλαδο για τις οικογένειες εκείνες που καταστράφηκαν ολοσχερώς οι ελαιοκαλλιέργειές τους. Γιατί υπάρχουν και οι άλλες οικογένειες, που μπορεί να καταστράφηκαν οι 100 ελιές τους για παράδειγμα, αλλά τους έμειναν άλλες 20 με 30 ώστε να μπορέσουν φέτος να μαζέψουν για να έχουν του χρόνου λάδι στα σπίτια τους.

Πιστεύω πάντως ότι οι οικογένειες εκείνες που έχασαν όλα τους τα δέντρα δεν πρέπει να είναι πάνω από 20 με 30. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», όπως λέει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «οι περισσότερες από τις ελιές που κάηκαν ήταν στην ποικιλία τσουνάτη, που την είχαν οι κάτοικοι για την παραγωγή ελαιολάδου. Λίγες ήταν οι ψιλολιές, δηλαδή οι κορωνέικες ελιές.

Μιλάμε για δέντρα που είχαν ξανακαεί το 2011, είχαν ξαναγίνει και τώρα είχαν φτάσει στο στάδιο της φουλ παραγωγής. Η ελιά μπαίνει στη φουλ παραγωγή της μετά από έξι χρόνια. Κι ενώ είχαν περάσει 12 χρόνια και είχαν φτάσει στο στάδιο αυτό οι ελιές στα χωριά μας εδώ, δυστυχώς οι παραγωγοί δε θα μαζέψουν τη σοδειά τους και τις είδαν ξανά να παραδίδονται στις φλόγες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων