spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑTo όρος Σαγγιάς στη Μάνη θα γίνει Αιολικο Πάρκο του Κοπελούζου!

To όρος Σαγγιάς στη Μάνη θα γίνει Αιολικο Πάρκο του Κοπελούζου!

Το οριστικό «πράσινο φως» προς τον Όμιλο Κοπελούζου για το αιολικό πάρκο που εδώ και χρόνια έχει στα σκαριά μέσω της εταιρείας «Άνεμος Μάνης Α.Ε.», έδωσε το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας, στις 12 Ιουλίου, χορηγήθηκε η άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 32,2 ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,8 MW, στη θέση «Σαγγιάς» των Δημοτικών Ενοτήτων Ανατολικής Μάνης και Οίτυλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Ο αιολικός σταθμός θα αποτελείται από:

– 14 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ενδεικτικού τύπου Ε70 της εταιρείας Enercon, ονομαστικής ισχύος 2,3 MW έκαστη, οριζόντιου άξονα, με πτερωτή 3 πτερυγίων διαμέτρου 71 m, ύψους πυλώνα 64 m, ανεξάρτητης περιστροφικής ταχύτητας, μεταβλητού βήματος πτερυγίου, με σύστημα ελέγχου ισχύος μέσω κλίσης πτερυγίων, με δακτυλιοειδή σύγχρονη γεννήτρια μεταβλητών στροφών, παραγόμενης τάσης 400 V,

– ισάριθμους με τις ανεμογεννήτριες μετασχηματιστές ανύψωσης τάσεως με σχέση ανύψωσης 0,4/30 kV, έκαστος εγκατεστημένος εντός του πυλώνα της Α/Γ,

– οικίσκο ελέγχου που θα φιλοξενεί την εγκατάσταση του κεντρικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σύνδεσης του αιολικού πάρκου με το Σύστημα καθώς και του συστήματος τηλε-επίβλεψης, ελέγχου και ασφάλειας, εμβαδού 100 m2 περίπου.

Ακόμη προβλέπεται διάνοιξη νέας εσωτερικής οδοποιίας για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις των ανεμογεννητριών και του οικίσκου ελέγχου, μήκους 6,2 χλμ περίπου, η οποία θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές των δασικών δρόμων Γ’ κατηγορίας, υπόγεια γραμμή μέσης τάσης (Μ.Τ.) 30 KV, μήκους 26,7 χλμ περίπου, για τη διασύνδεση των ανεμογεννητριών με τον Οικίσκο Ελέγχου (5,7 χλμ περίπου), που θα οδεύει κατά μήκος της νέας εσωτερικής οδοποιίας και του Οικίσκου Ελέγχου με τον υφιστάμενο Υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 30/150 kV (21 χλμ περίπου), στη θέση «Βαχός – Ισιώματα» (ΥΣ Οιτύλου), που θα οδεύει κατά μήκος υφιστάμενης εξωτερικής οδοποιίας. Για τις ανάγκες πρόσβασης στον αιολικό σταθμό και στη νέα εσωτερική οδοποιία, θα χρησιμοποιηθεί υφιστάμενη εξωτερική οδοποιία.

Σημειώνεται ότι ο Υ/Σ Οιτύλου συνδέεται με υφιστάμενη υπόγεια γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης (Υ.Τ.) 150 kV, μήκους 37,7 χλμ, με τον υφιστάμενο υποσταθμό «Σκάλα Λακωνίας» στη θέση «Ξηροκάμπι» του Δήμου Ευρώτα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική άδεια παραγωγού εκδόθηκε από τη ΡΑΕ το 2008, και ακολούθησαν αρκετές τροποποιήσεις, ενώ τον Ιούλιο του 2020 δόθηκε προς την εταιρεία η οριστική προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Η εταιρεία «Άνεμος Μάνης Α.Ε.» συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2005 και σήμερα στη διοίκησή της συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Σαμαράς ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Ιωάννης Καρύδας ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων