Αντιδράσεις εμπόρων για τις επιστρεπτέες- τι λέει η ΓΣΕΒΕΕ

Ανάγκη για μετατροπή των προκαταβολών σε επιχορηγήσεις για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αγοράς για την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) επισημαίνει ότι, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον επιχειρηματικό κόσμο, η έναρξη της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών ισοδυναμεί με το τελειωτικό χτύπημα για τις επιχειρήσεις, που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βγουν από τη μακρά περίοδο της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την ενεργειακή κρίση και το ράλι των ανατιμήσεων, που κάνουν ακόμα δυσκολότερο το οικονομικό περιβάλλον, καθιστώντας αμφίβολη ακόμα και την ίδια τους τη βιωσιμότητα.

«Με βάση τα παραπάνω, η πρόσφατη ανακοίνωση ότι άμεσα ξεκινά και θα ολοκληρωθεί κατά τις προσεχείς ημέρες η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που, όπως είναι επόμενο, δημιουργεί την υποχρέωση επιστροφής μέρος αυτών, έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο», αναφέρει στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ.

Διατυπώνει την ανάγκη της αναστολής της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τη μετατροπή των προκαταβολών σε επιχορηγήσεις, κάτι άλλωστε που επιτρέπει και το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.