spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ Δίκη του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

Η Δίκη του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμφθηκε να δικασθεί από κοινού με το Δημήτριο Πλαπούτα ενώπιον του Πενταμελούς Εγκληματικού Δικαστηρίου του Ναυπλίου με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον του Βασιλιά Όθωνα.

ΓΑΡΦΕΙ Ο
Θέμης Πλακοκέφαλος
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Σύμφωνα με το τότε κατηγορητήριο ο Θ. Κολοκοτρώνης και ο Δ. Πλαπούτας είχαν οργανώσει από κοινού την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1833 συνωμοσία που αποσκοπούσε να διαταράξει τη Δημόσια Ασφάλεια, να παρασύρει τους υπηκόους του Βασιλιά σε ληστείες και σε εμφύλια διαμάχη και να ανατρέψει την καθεστηκυία τάξη.

Η δίκη αυτή με ένα κατηγορητήριο σαθρό και αναπόδεικτο ξεκίνησε στις 16 Απριλίου 1834 και διήρκεσε έως την 26η Μαίου του ίδιου έτους ενώ διεξήχθη στο σημερινό Βουλευτικό Ναυπλίου, όπου παλιότερα στεγάστηκε η Βουλή των Ελλήνων.

Οι συνήγοροι υπερασπίσεως Παναγής- Μαρίνος Βαλσαμάκης (Κολοκοτρώνη) και Χριστόδουλος Κλονάρης (Πλαπούτα) κατά τη διάρκεια της πολύκροτης αυτής Δίκης, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να υπερασπισθούν με σθένος του κατηγορουμένους αποδομώντας πλήρως το κατηγορητήριο της κατηγορούσας αρχής- Επιτρόπου της Επικρατείας (Εδουάρδου Μάσων) και απέδειξαν με στοιχεία ότι επρόκειτο για πολιτική δίωξη με σκοπιμότητα.

Εν τέλει το Δικαστήριο απεφάνθη κατά πλειοψηφία υπέρ της ενοχής των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, μειοψηφούντων των Αν. Πολυζωίδη (Πρόεδρο του Δικαστηρίου) και Γεωργίου Τερτσέτη (Δικαστή), οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και όχι μόνο ζήτησαν την πλήρη απαλλαγή των κατηγορουμένων , αλλά αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδικαστική απόφαση ως μια πράξη αντίστασης και εναντίωσης απέναντι στο ΆΔΙΚΟ, που τότε συντελούνταν με προσωπικό κόστος, αφού εκδιώχθηκαν, φυλακίσθηκαν και κακοποιήθηκαν από τις αρχές.

Στους Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα επεβλήθη η εσχάτη των ποινών.
Ευτυχώς λίγες ημέρες αργότερα η απόφαση θανατικής ποινής μετετράπη σε εικοσαετή κάθειρξη ενώ το 1835 με την ενηλικίωση του Όθωνα εδόθη αμνηστία στους καταδικασθέντες οπλαρχηγούς αλλά και στους εκδιωχθέντες δικαστικούς λειτουργούς και αποκαταστάθηκε εν μέρει το κοινό περί Δικαίου αίσθημα, το οποίο είχε κλονισθεί τόσο ισχυρά στην ελληνική κοινωνία της εποχής με τη δίωξη του μεγαλύτερου αγωνιστή της ελληνικής Επαναστάσεως.

Στο Ναύπλιο έλαβε χώρα μια εξαιρετική θεατρική παράσταση, όπου κορυφαίοι Ποινικολόγοι και άλλοι συντελεστές με μεγάλη επιτυχία ενσάρκωσαν τους ρόλους των πρωταγωνιστών της ιστορικής αυτής Δίκης και μας μετέφεραν στην κοινωνία της τότε εποχής, 188 χρόνια πίσω, που όμως μπορεί να είναι και επίκαιρο το στοιχείο της άδικης διώξεως και καταδίκης ως στοιχείο του Αδίκου πλήν όμως ως φωτεινό παράδειγμα η υπεράνθρωπη προσπάθεια των υπερασπιστών-δικηγόρων και κυρίως η σθεναρή εναντίωση άτεγκτων δικαστικών λειτουργών.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες συναδέλφους δικηγόρους, στην Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, στην Ένωση Ελλήνων Νομικών e- θέμις, σε όλους τους συντελεστές που συνέδραμαν και στον ιστορικό Δικηγορικό Σύλλογο Ναυπλίου που υποστήριξε και αγκάλιασε από τη πρώτη στιγμή τη «Δίκη» αυτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων