Ψηφιακή κάρτα εργασίας|«Δώρον άδωρον» για τους εργαζομένους

Εργοδότες παρακάμπτουν την ψηφιακή κάρτα – Εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους με απλήρωτες υπερωρίες, καταγγέλλει η ΟΙΥΕ

Τα ωράρια – λάστιχο, οι απλήρωτες υπερωρίες παραμένουν και με τη βούλα της ψηφιακής κάρτας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα γύρω από τη ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Όπως τονίζει η ΟΙΥΕ η ψηφιακή κάρτα είναι «δώρον άδωρον» για τους εργαζόμενους, εάν δεν συνοδεύεται από εντατικούς και συνεχείς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

 

Μάλιστα υπογραμμίζουν τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση του ΣΕΠΕ που ως φορέας έχει απαξιωθεί συστηματικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας από 1.7.2022, αρχικά στις Τράπεζες και τα Σούπερ Μάρκετ, ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της, έδειξε ότι είναι και θα παραμείνει «δώρον άδωρον» σημειώνει η ομοσπονδία.

Όπως εξηγούν «οι καταγγελίες για την εφευρετικότητα των παραβατικών εργοδοτών (που παρακάμπτουν την ψηφιακή κάρτα, είτε χτυπώντας οι ίδιοι τις κάρτες στο δηλωμένο ωράριο των εργαζομένων, είτε εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να το κάνουν και στη συνέχεια να τους στέλνουν να συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους με απλήρωτες υπερωρίες), είναι πολλές και έρχονται από όλη τη χώρα, τόσο στην Ομοσπονδία μας, όσο και στα σωματεία μας.

Είναι λοιπόν αναγκαίο για την προστασία των εργαζομένων, να υπάρχουν συνεχείς, προληπτικοί, εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ)» προσθέτουν.

Επισημαίνουν μάλιστα πως «είναι σε όλους γνωστό ότι το ΣΕΠΕ είναι αποψιλωμένο από Επιθεωρητές Εργασίας ειδικά στην Περιφέρεια, όπου οι έλεγχοι είναι σπάνιο φαινόμενο (και αυτοί μετά από σοβαρή καταγγελία). Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει την υποκατάσταση των φυσικών ελέγχων του ΣΕΠΕ μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας. Θα αναδείξει την ηλεκτρονική κάρτα σε εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να είναι εργαλείο για τους εργαζόμενους».

«Οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση του ΣΕΠΕ είναι μεγάλες, όπως και η παράλειψη των εργολαβικών εργαζομένων από το νέο μέτρο, υπογραμμίζουν με νόημα.

«Η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας είναι ημιτελής, αναποτελεσματική, χωρίς ελέγχους από το ΣΕΠΕ και επικίνδυνή για την σταθερή εργασία με δικαιώματα, αν δεν επεκταθεί και στο εργολαβικό και δανειζόμενο προσωπικό στις επιχειρήσεις αυτές. Παραδοσιακά οι Τράπεζες και οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τροφίμων, χρησιμοποιούν αυτή την εργασιακή σχέση για να διαρρήξουν εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία χωρίς να φέρουν την ευθύνη» τονίζουν.

«Ας μη μας μιλάν λοιπόν για ελέγχους!», σχολιάζουν με νόημα στην ανακοίνωσή τους.

«Η ζούγκλα στην αγορά εργασίας συνεχίζεται κανονικότατα και οι παραβατικοί εργοδότες ήδη εφηύραν τρόπους για να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους με ωράρια – λάστιχο, με απλήρωτες υπερωρίες και με τη βούλα μάλιστα της ψηφιακής κάρτας».

Τέλος επισημαίνουν ότι «ζητούμε να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, να υπάρξει άμεσα πλήρης στελέχωση του με επαρκή αριθμό επιθεωρητών και οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις να είναι συνεχείς και εντατικοί και να επεκταθεί η ηλεκτρονική κάρτα στους εργολαβικούς, προμοτέρ κλπ εργαζόμενους».