Αλέξης Τσίπρας: Με την φράση “Τρία χρόνια αρκετά κ Μητσοτάκη. Δεν θα γίνουν επτά. Πάρτε το χαμπάρι κι ελάτε τώρα να πείτε ανοιχτά ότι τον Σεπτέμβρη η χωρα θα πάει σε εκλογές. Δώστε σήμερα καθαρές απαντήσεις και δημοκρατική διέξοδο και σταματήστε να αποτελείτε παράγοντα αστάθειας” έκλεισε την πρωτολογία ου ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο στην Βουλή.

«Δεν είπατε τις λέξεις ακρίβεια, πανδημία, σκευωρία» είπε εισαγωγκά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αρχή της παρέμβασής του στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική.

Ενώ επέμεινε στην πολιτική αλλαγή που θα πρέπει να έχει το τόπος, λέγοντας: «Ζητάμε εκλογές έξι μήνες γιατί η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο, αποδεικνύεστε πολλαπλασιαστής της κρίσης. Κάθε μέρα που περνά φορτώνετε και νέα βάρη στην επόμενη κυβέρνηση και στο λαό. Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα και προκηρύξτε εκλογές, οι υπουργοί σας δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά μόνο με τον προεκλογικό τους αγώνα. Οι άμοιροι βουλευτές σας γνωρίζουν πως ένας στους δύο δεν θα επανεκλεγεί λόγω της απλής αναλογικής, έχουν κρεμάσει πλερέζες.»

«Έχετε ξετινάξει τα νοικοκυριά για να κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας»

– Δεν αναφέρατε καν τις λέξεις ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία
– Δεν ντρέπεστε για την διπλή και τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων με τα αναδρομικά;
– Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα και να είστε παράγοντας αστάθειας, ανακοινώστε ότι θα γίνουν εκλογές το Σεπτέμβρη
– Ζητήστε συγγνώμη από τους πολιτικούς σας αντιπάλους και δημοσιογράφους που στοχοποιήσατε ως σκευωρούς
– Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο, 3 χρόνια είναι υπεραρκετά, δεν θα γίνουν 7
– Το δίλημμα της κάλπης που τρέμετε είναι πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος
– Η ΝΔ που χρεωκόπησε 2 φορές τη χώρα το 2009 και το 2014 δεν θα γίνει και τιμητής
– Δεν έχετε να πείτε τίποτα στους Έλληνες για το σήμερα και το αύριο και καταφεύγετε στο χθες Βασικά σημεία πρωτολογίας Τσίπρα – Σε 46 λεπτά ομιλίας δεν είπατε κ. Μητσοτάκη τις λέξεις ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία. Δεν άκουσα αυτές τις λέξεις. Η ομιλία σας σήμερα είναι case study για το πόσα πολλά ψέματα μπορεί να πει κανείς σε μία ομιλία και να κάνει το μαύρο άσπρο.
– Ντυθήκατε σήμερα μέχρι και ΚΚΕ, μας είπατε ότι δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη, εσείς που καταργήσατε το 8ωρο και όλο το πλαίσιο της εργασίας. – Επενδύετε σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Δεν έχει άγνοια ο λαός, μην τον υποτιμάτε έτσι.
– Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό παίζει με τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία και βέβαια με τις εκλογές, που έχουν γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος του.
– Το παιχνίδι αυτό πρέπει να τελειώνει, να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις, είστε ο πρώτος ΠΘ που κατάφερε να γίνει μόνος του παράγοντας πολιτικής αστάθειας.
– Όταν ανακοινώσατε τη συζήτηση πριν δέκα μέρες δεν είχατε υπολογίσει τρεις απανωτές ήττες σε τόσο σύντομο διάστημα. Μία δυστυχώς εθνική ήττα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ένα απίστευτο βατερλό που διέλυσε το κατασκευασμένο αφήγημα περί σκευωρίας Νοβάρτις και ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο που βρεθήκατε απολογούμενος για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Και για τα τρία θέματα θα δώσετε απαντήσεις κ. Μητσοτάκη.
– Ζούμε στον θαυμαστό κόσμο που περιγράψατε; Όχι φυσικά.
– Εσείς μπορείτε να ζείτε στο δικό σας κόσμο, αλλά η κοινωνία είναι αλλού και η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ό,τι και να λέτε, η πραγματικότητα είναι αυτή που σας διαψεύδει.
– Ποιος αισθάνεται ασφαλής με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων; Το BBC ανακοίνωσε πως είμαστε η 4η χώρα στην ΕΕ και 8η στον κόσμο που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Περισσότερα από τη Γαλλία, την Ιταλία. Γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες, γιατί μας εμπλέξετε; Δεν μπορούσατε να είστε εναντίον της εισβολής και του Πούτιν χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;
– Αυτό δεν είναι ΙΧ εξωτερική πολιτική; Πότε ενημερώσατε τα κόμματα, τη Βουλή; Αποφασίσατε μόνος σας να αλλάξετε δόγμα εξωτερικής πολιτικής που είχαν όλες οι κυβερνήσεις από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι σήμερα.
– Υιοθετείτε ένα δόγμα πιστού και δεδομένου συμμάχου που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα ελπίζοντας πως η υπακοή του θα εκτιμηθεί. – Δίνετε χωρίς αντάλλαγμα στις ΗΠΑ έξι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον. Εμπλέκετε την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο. Δίνετε 15 δισ. σε εξοπλιστικά σε τρια χρόνια στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, χωρίς να παράγεται ούτε βίδα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Και την ίδια ώρα βλέπετε την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία το ρόλο της, τις ΗΠΑ να ακυρώνουν τον EastMed. Και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ικανοποιημένος που Σουηδία και Φινλανδία άρουν περιορισμούς από την πώληση όπλων στην Τουρκία.
– Όλα αυτά έγιναν στη Μαδρίτη και εσείς βγάζατε φωτογραφίες τους πίνακες κ. Μητσοτάκη. Αναρωτιέμαι γιατί φύγατε πανευτυχής από τη Σύνοδο και με δηλώσεις θριάμβου. Πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο σας ακούσαμε ότι θα υπάρξει πώληση και εκσυγχρονισμός των F16 της Τουρκίας.
– Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ και αυτοί δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει υπερπτήσεις και μας λένε «να τα βρούμε».
– Αξίζετε συγχαρητήρια για τη διαχειριστική ικανότητα των αρίστων υπουργών σας.
– Πώς το καταφέρατε αυτό με το TurkAegean; Με τόσα άριστα στελέχη, το αίτημα είχε κατατεθεί από τον Ιούλιο του 21, έξι μήνες στο σ