spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΕΔΕ | Μύλος για τη φίμωση της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια

ΚΕΔΕ | Μύλος για τη φίμωση της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια

Ήξεις αφήξεις από τον Κωνσταντέλλο στη Βουλή, που βάφτισε ομόφωνη μια απόφαση της ΚΕΔΕ που δεν λήφθηκε ποτέ

Μύλος έχουν γίνει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τη διάταξη του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που αφαιρεί το δικαίωμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν στα δημοτικά συμβούλια θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ενώ στη συζήτηση που έγινε τη 16η Ιουνίου όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, πλην του γαλάζιου προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου τάχθηκαν κατά της διάταξης, μετά το πέρας της εν λόγω συζήτησης την εμφάνισή της έκανε η εισήγηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του αυτοδιοικητικού οργάνου, η οποία έκανε αποδεκτή τη διάταξη Βορίδη, παρότι αυτή δεν τέθηκε σε ψηφοφορία!

Διά της πλαγίας

Το ζήτημα μεταφέρθηκε στη Βουλή, με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μένουν έκπληκτοι όταν την Παρασκευή στη συνεδρίαση για την ακρόαση φορέων ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επικαλέστηκε την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου, που τάσσεται υπέρ της διάταξης Βορίδη. Σε επικοινωνία της ΑΥΓΗΣ μαζί του, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν παρίστατο την ώρα που συζητείτο το θέμα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δεν άκουσε τις τοποθετήσεις των μελών του αυτοδιοικητικού οργάνου. Ο Γρ. Κωνσταντέλλος είπε όμως ότι όταν, καθυστερημένα, μπήκε στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η εισήγηση της Επιτροπής, που συμφωνεί με τη διάταξη Βορίδη, έγινε ομόφωνα δεκτή μετά τη θετική γνώμη μόνο του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

Βέβαια, το περί ομοφωνίας της απόφασης της ΚΕΔΕ διαψεύδει ο γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, που επιβεβαιώνει μέσω της ΑΥΓΗΣ ότι υπήρξε αντίθετη γνώμη από τα μέλη του αυτοδιοικητικού οργάνου, όπως αποτυπώνεται και στο βίντεο της συνεδρίασης. «Εκ παραδρομής γράφτηκε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη υπέρ της διάταξης, αφού όλοι διαφωνήσαμε» είπε ο Δ. Καφαντάρης. «Εγώ δεν υπέγραψα το πρακτικό της απόφασης» είπε κατηγορηματικά, παρότι στο έγγραφο υπάρχει η υπογραφή του με μορφή σφραγίδας. «Η απόφαση θα διορθωθεί και θα σταλεί ξανά στον υπουργό Εσωτερικών» κατέληξε ο Δ. Καφαντάρης.

Το γεγονός ότι υπήρχε αντίθετη γνώμη της ΚΕΔΕ επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας και δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος με ανακοίνωσή του αναφέρει πως δεν υπήρξε «ούτε συμφωνία ούτε απόφαση». Ο Απ. Καλογιάννης κάνει λόγο για «μέγα θέμα» και στρέφεται κατά του Γρ. Κωνσταντέλλου για την τοποθέτησή του στην Βουλή. «Ουδέποτε πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την κατάργηση του δικαιώματος των δημοτικών συμβούλων – επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων να εγείρουν κατεπείγοντα ζητήματα προ ημερήσιας διάταξης» τονίζει ο Απ. Καλογιάννης.

«Αντίθετα, στο συγκεκριμένο συμβούλιο στις 16.6 στο Αγρίνιο, όπου συζητήθηκε το θέμα, όλες οι παρατάξεις διά των εκπροσώπων τους (και η πλειοψηφία διά του αντιπροέδρου της) τοποθετήθηκαν αρνητικά για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης» υπογραμμίζει ο Απ. Καλογιάννης. «Συνεπώς, ούτε συμφωνία υπάρχει ούτε καν απόφαση της πλειοψηφίας, πολύ δε περισσότερο, ούτε καν συζήτηση στις 30.5 όπως αναφέρθηκε» επισημαίνει ο Απ. Καλογιάννης, προσθέτοντας: «Τέτοιες μεθοδεύσεις κάνουν την Αυτοδιοίκηση πιο φτωχή. Κρίμα!». «Η Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία ζητεί την άμεση ανάκληση της αντιδημοκρατικής τροπολογίας Βορίδη» καταλήγει.

Επιτελικές «ομοφωνίες»

Ενώ λοιπόν δεν υπήρξε ομοφωνία στην ΚΕΔΕ κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Βουλή, ο Γρ. Κωνσταντέλλος ερωτήθηκε πιεστικά για το ζήτημα, εάν δηλαδή η διάταξη Βορίδη ήταν αποδεκτή από το σύνολο των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Ο ίδιος επέμεινε αρχικώς ότι η απόφαση της ΚΕΔΕ ήταν «ομόφωνα θετική». Υπό την πίεση όμως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιου Καλαματιανού και της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Λιακούλη, ο Γρ. Κωνσταντέλλος ισχυρίστηκε ότι «η απόφαση της ΚΕΔΕ είναι με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης όπως εισάγεται από την κυβέρνηση».

Ο Γρ. Κωνσταντέλλος επιχειρηματολόγησε, μάλιστα, υπέρ της διάταξης Βορίδη, λέγοντας ότι «σήμερα οι πλειοψηφίες των δημοτικών συμβούλων είναι κατακερματισμένες και η παραδοσιακή αρχή των τριών πέμπτων, που η πλειοψηφία έχει για να διοικήσει το δημοτικό συμβούλιο, σήμερα δεν υφίστανται περίπου στο 70% των δημοτικών συμβουλίων της χώρας». Ο ίδιος επικαλέστηκε, μάλιστα, «λόγους λειτουργικότητας» με σκοπό «να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων» και «όχι απαραίτητα λόγους υπηρέτησης της δεοντολογίας ή της γενικότερης έκφρασης, άποψης ή λειτουργίας οργάνων».

Μετά από αυτή την τοποθέτηση, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε πρότερο χρόνο εμφανιζόταν κατά τι θετικός προκειμένου να συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τροποποιήσεις επί της διάταξης, δήλωσε πως δεν πρόκειται να την αποσύρει, αφού με αυτή συναινεί και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ. Ο λόγος πλέον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ να διευκρινίσει ποια είναι ακριβώς η στάση της στο θέμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων