Κύκλωμα Ρομά από την Κόρινθο εξαπατούσε Μεσσήνιους γιατρούς

Το κύκλωμα που αποτελούνταν από Ρομά από την Κόρινθο και εξαπατούσε- και- στη Μεσσηνία ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, γιατρούς και ιδιώτες, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Τρίπολης και ήδη έχουν διαπιστωθεί 85 περιπτώσεις απάτης σε όλη την Ελλάδα, αποκομίζοντας όφελος που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ!

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων

Από πέρυσι

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν χθες, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Κορινθίας και της Βοιωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Βοιωτίας, όπου συνελήφθησαν πέντε Ρομά, ηλικίας από 22 έως και 32 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι από τον Οκτώβριο του 2021 έως και χθες οι συγκεκριμένοι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τεχνάσματα, κατάφερναν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους. Ηγετικό ρόλο είχε 28χρονος συλληφθείς, ο οποίος έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τον τρόπο δράσης τους, ενώ αυτά με τη σειρά τους στρατολογούσαν δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών (money mules), προκειμένου να παραδώσουν στην οργάνωση τη διαχείρισή τους.

Καταλύματα, γιατρούς και ιδιώτες
Κύριοι τρόποι δράσης της οργάνωσης ήταν:

-Η αναζήτηση και ο εντοπισμός, μέσω διαδικτύου, καταλυμάτων και δωματίων προς ενοικίαση

-Η τηλεφωνική επικοινωνία με ιατρούς, προκειμένου να εξεταστούν έναντι υποτιθέμενης αμοιβής

-Η τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία με πωλητές, όπου συστήνονταν ως υποψήφιοι αγοραστές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους.

Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδό τους ηλεκτρονικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό (όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κ.τ.λ.).

Έχοντας, πλέον, αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων σε λογαριασμούς αυτών που είχαν στρατολογήσει (money mules).

Επίσης, σε πολλές από τις περιπτώσεις απατών οι δράστες χρησιμοποιούσαν απατηλούς υπερσυνδέσμους – αναδυόμενες σελίδες (phishing mails, phishing sites, smising), καταφέρνοντας και με αυτό τον τρόπο να αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών των παθόντων.

Αρκετά περιστατικά με ιδιοκτήτες καταλυμάτων και γιατρούς είχαν καταγραφεί από πέρυσι και στη Μεσσηνία με κάποιους να μην αντιλαμβάνονται την απάτη και να χάνουν τα λεφτά τους και άλλους να καταλαβαίνουν τις προθέσεις των δραστών.

Η Ασφάλεια Τρίπολης, καθώς χθες η υπόθεση βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό περιστατικών στη Μεσσηνία.

Γερή «μπάζα»

Προκειμένου τα μέλη να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons). Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο οι δράστες είχαν διαπράξει συνολικά 85 περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 2.050.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια των μελών της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία οχήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλήθος τραπεζικών καρτών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 5.165 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.