Χιλιάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας και κόντρα στον καύσωνα πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Οι συνταξιούχοι προχώρησαν σήμερα σε πανελλαδική κινητοποίηση για την ακρίβεια, απέναντι στην οποία η κυβέρνηση τους έχει αφήσει έκθετους, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις και ζητούν «αυξήσεις για ζωή με αξιοπρέπεια».

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, στη συνέχεια πέρασε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων θα δώσει το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στα κόμματα.

Νωρίτερα, η Τροχαία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της πορείας, με διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς Πανεπιστήμιου, Σταδίου και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας.

«Γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις τώρα», «Άμεσα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας», είναι μερικά από τα συνθήματα στα πανό των συνταξιουχικών σωματείων που έχουν φτάσει στην Αθήνα, συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Στην συγκέντρωση στα Προπύλαια κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Μίλησαν ακόμα ο Ηλίας Ηλιόπουλος, πρόεδρος των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών του ΟΣΕ, ο Γιώργος Πεπόνης, από την πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και η Γιώτα Τσακούλια, πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου συνταξιούχων Δικηγόρων.

Τα αιτήματα των συνταξιούχων:

Να δοθούν τώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, και όχι το 2023, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

Κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Να γίνουν προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

Να καταργηθούν η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία. Άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.