spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΟι δικηγόροι της Καλαμάτας θα απέχουν από ποινικές υποθέσεις

Οι δικηγόροι της Καλαμάτας θα απέχουν από ποινικές υποθέσεις

Την αποχή τους από ποινικές υποθέσεις αποφάσισαν οι δικηγόροι της Καλαμάτας για την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αποφάσισε ότι την ερχόμενη Τρίτη 21-6-2022, ημέρα της εισαγωγής προς ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα πραγματοποιηθεί αποχή των δικηγόρων – μελών του ΔΣΚαλ από τις ποινικές δίκες (εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης).

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας καταγγέλλει την απαράδεκτη κυβερνητική πρακτική της αιφνίδιας νομοθέτησης, που τείνει να γίνει κυβερνητική συνήθεια και την προσπάθεια στέρησης του δικαιώματος εκπροσώπησης των διαδίκων από δικηγόρους της επιλογής τους, ακόμη και σε περιπτώσεις δικαιολογημένου κωλύματός τους.

Η όποια προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπεύθυνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική. Παράλληλα, αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος, να αποφασίζει.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει, κατ’ επανάληψη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που, ως φαίνεται, έχει ενοχλήσει πολλούς.

Η προωθούμενη διάταξη παραβιάζει βασικές αρχές της ποινικής δίκης, αφού στερεί από τους διαδίκους και ιδίως από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα εκπροσώπησής τους από τον δικηγόρο της επιλογής τους και μάλιστα χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, όπως σε περίπτωση κινδύνου παραγραφής του αδικήματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα την συγκεκριμένη διάταξη και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ                                               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων