spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΧωρίς πυροπροστασία οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσηνίας

Χωρίς πυροπροστασία οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσηνίας

Για “την προκλητικά ανεπαρκή χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου και την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας”, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο βουλευτής του νομού και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι τομεάρχες Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι “…χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικίνδυνης αδράνειας και ανεπάρκειας που επιδεικνύει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η απαράδεκτα πενιχρή χρηματοδότηση του Δασαρχείου Καλαμάτας, με διάθεση ποσού μόλις 19.000 ευρώ(!) που αφορά την συντήρηση 350 χλμ. δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, αλλά και η διάθεση μόλις 13.000 ευρώ (!) στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας για συντήρηση 150 χλμ. δασικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, ενώ οι ήδη εγκεκριμένες μελέτες είναι προϋπολογισμού 170.000 και 148.000 ευρώ αντίστοιχα…”.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι “…με νωπές ακόμη τις μνήμες από την περσινή πυρκαγιά και τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, η ανεπάρκεια συστήματος πυροπροστασίας αλλά και αποψίλωσης των ξερών χόρτων στους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορα στην Πύλο, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα μνημεία, γεγονός που έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη η Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας”.

Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης και οι συνυπογράφοντες τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: “1. Θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος σε άμεση ενίσχυση της ανεπαρκέστατης χρηματοδότησης των Δασικών Υπηρεσιών Καλαμάτας

και Κυπαρισσίας ώστε αυτές να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της φετινής αντιπυρικής προστασίας; 2. Θα εγκρίνει το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη μελέτη για την πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιολογικών χώρων Μεσσήνης και Ανακτόρου του Νέστορος;”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων