spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣ. Αναγνωστοπούλου: Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί

Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί

«Η λύση «προσωρινού δανεισμού» ή «μοιρασιάς» των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι επιζήμια, μη λύση και ενταφιάζει το αίτημα για επιστροφή τους – Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτήτη αυτόν που τα υπεξαίρεσε», τονίζει σε ανακοίνωση της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Αναγνωστοπούλου

Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να γίνονται παιχνίδι επικοινωνιακού χαρακτήρα, ούτε να αντιμετωπίζονται ως «photo opportunity» προεκλογικής κατανάλωσης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου κάτω από τον μανδύα των «συζητήσεων μεταξύ λογικών ανθρώπων, χωρίς προαπαιτούμενα και κόκκινες γραμμές» ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής πλευράς για προσωρινό δανεισμό, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984 δίνουν διαρκή αγώνα, στη βάση της γραμμής που χάραξε η Μελίνα Μερκούρη, για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την αμετάκλητη επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο τους που είναι η Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα και με τις θεμελιώδεις αρχές της UNESCO.

Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση. Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο, επαναφέροντας το ζήτημα του προσωρινού δανεισμού που είχε θέσει ατυχέστατα ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές.

Ένα τέτοιο επιζήμιο ενδεχόμενο αποτελεί «μη λύση», ικανοποιεί τις πάγιες θέσεις της Βρετανίας και ενταφιάζει το αίτημα για την οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε ευθεία αντίθεση με ομόθυμο το λαϊκό αίσθημα και την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτήτη αυτόν που τα υπεξαίρεσε από το ιστορικό τους σπίτι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων