spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΟ Πόρος διαμαρτύρεται για τα ιχθυοτροφεία- τι λέει ο Δήμαρχος

Ο Πόρος διαμαρτύρεται για τα ιχθυοτροφεία- τι λέει ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης μιλάει στην Aftodioikisinews σε μια συνέντευξη , αναδεικνύοντας για μια φορά ακόμη το ζήτημα των υδατοκαλλιεργειών που η κεντρική διοίκηση επέλεξε για εγκατάσταση , μεταξύ άλλων τοποθεσιών και το νησί του Πόρου, γεγονός που έχει ήδη πυροδοτήσει τις αντιδράσεις του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα

Ο κ. Δημητριάδης με καθαρότητα και με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθαρίζει την θέση του Δήμου και το αίτημα να ανακληθεί άμεσα ο σχεδιασμός ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ. Ο Δήμαρχος Πόρου δεν διστάζει να μιλήσει “για έναν διαρκή πόλεμο που θα ξεσπάσει”, αν η πολιτεία δεν αποσύρει την απόφασή της.

Θέλω να ξεκινήσουμε από το ζήτημα των υδατοκαλλιεργειών . Έχετε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή σας, μάλιστα αποτελεί για τον Δήμο Πόρου casus belli , όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην τελευταία σύσκεψη για το θέμα . Εξηγήστε μας τι συμβαίνει με αυτό το ζήτημα . Δώστε μας ένα σύντομο ιστορικό της όλης υπόθεσης

Ο πολλαπλασιασμός των ιχθυοτροφείων στην χώρα μας από την δεκαετία του 1990 βασίστηκε σε άδειες που χορηγούσαν παράνομα οι τότε Νομαρχίες.

Στην συνέχεια, με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, η Πολιτεία αναγκάστηκε να θεσμοθετήσει Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες, το οποίο, αξιολογώντας όλη την ελληνική ακτογραμμή, καθόρισε τις περιοχές που είναι κατάλληλες για την λειτουργία ιχθυοτροφείων.

Ο Δήμαρχος Πόρου κ. Δημητριάδης

Είναι επισήμως γνωστό ότι η σχετική Μελέτη ανατέθηκε από τις ίδιες τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας σε μελετητικό γραφείο επιλογής τους και στην συνέχεια παραδόθηκε ως δωρεά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έτσι, το Χωροταξικό που θεσμοθετήθηκε τελικά το 2011 έκρινε ως κατάλληλες για την λειτουργία ιχθυοτροφείων -ποιες άλλες- ακριβώς εκείνες τις περιοχές στις οποίες ήδη υπήρχαν τα υφιστάμενα «αυθαίρετα» ιχθυοτροφεία.

Μάλιστα, το Χωροταξικό καθόρισε ότι στις περιοχές αυτές θα πρέπει να δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες όπου τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις θα περιέλθουν στον έλεγχο των εταιριών.

Με την ίδρυση των λεγόμενων «Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών», η οποία σήμερα δρομολογείται σε 25 περιοχές, οι θαλάσσιες εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα ιχθυοτροφεία στην χώρα μας θα αυξηθούν κατά 24 φορές, ενώ η παραγωγή τους θα τετραπλασιαστεί τα πρώτα 5 χρόνια και θα απελευθερωθεί στην συνέχεια.

Δυστυχώς, ο Πόρος είναι μία από τις περιοχές αυτές στην οποία, σύμφωνα με την Μελέτη που βρίσκεται σε τελικό στάδιο θεσμοθέτησης, προβλέπεται αύξηση των θαλάσσιων στρεμμάτων από 100 σε 2.700 και κατάληψη χερσαίου χώρου περίπου 6.000 στρεμμάτων, ο οποίος αντιστοιχεί στο ? της έκτασης του νησιού.

Η εν λόγω περιοχή θα διοικείται από την πολυεθνική εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας που σήμερα ελέγχει σχεδόν όλο τον κλάδο στην Ελλάδα, κατά τα μοντέλα των αποικιοκρατικών πρακτικών που βλέπουμε στην Αφρική και την Λατινική Αμερική.

Καταλαβαίνουμε ότι μια τέτοια εγκατάσταση αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του νησιού , βιομηχανοποιώντας μέρος του θαλάσσιου και του χερσαίου μέρους του. Μιλήστε μας για τις συνέπειες που θα υποστεί ο Πόρος;

Οι συνέπειες θα είναι καθολικές. Αν ο σχεδιασμός δεν ανακληθεί, θα πρέπει να αλλάξει βίαια ο αναπτυξιακός προσανατολισμός του νησιού και ο χαρακτήρας της κοινωνίας μας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό «αναίμακτα».

Τυχόν ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ. θα προκαλούσε μια τεράστια έκρηξη που θα πυροδοτούσε διαρκείς συγκρούσεις, τόσο με την Πολιτεία και την εταιρία, όσο -αναπόφευκτα- και στο εσωτερικό της κοινωνίας.

Δηλαδή, δεν θα πρόκειται για μία μάχη που χάθηκε, αλλά για έναν διαρκή πόλεμο που θα ξεσπάσει.
Και για τον λόγο αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στην Κυβέρνηση ότι το λάθος πρέπει να διορθωθεί εδώ και τώρα με την εξαίρεση του Πόρου από τον σχεδιασμό.

Για τις περιβαλλοντικές συνέπειες δεν χρειάζεται να μιλήσω, αρκεί να δει κανείς πώς είναι ο βυθός και οι ακτές κοντά σε οποιοδήποτε ιχθυοτροφείο.

Συμπυκνώστε μας το αίτημα του Δήμου Πόρου προς την κεντρική εξουσία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα  και στην περίπτωση της μη ικανοποίησης , ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας ;

Το αίτημα είναι απλό και καθαρό: Να ανακληθεί άμεσα ο σχεδιασμός ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ. 

Έχουμε θέσει ως ορίζοντα για να λάβουμε μια επίσημη απάντηση από την Κυβέρνηση τον Ιούλιο και σε κάθε περίπτωση απαιτούμε να έχουμε την απάντηση πριν τις εκλογές.

Δεν πρόκειται να καταπιούμε τυχόν μετάθεση του ζητήματος για μετά τις εκλογές, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με μια ακόμα κοροϊδία.

Αν δεν ενημερωθούμε άμεσα ότι ο σχεδιασμός θα ανακληθεί, θα εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει Απόφαση με την οποία θα καλεί τους δημότες σε αποχή από τις εθνικές εκλογές και θα χαρακτηρίζει όλους τους εκπροσώπους της Βουλής και της Κυβέρνησης ως θεσμικά ανεπιθύμητους στην περιοχή μας, ενώ στην συνέχεια θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.Επίσης, ήδη έχει ξεκινήσει επικοινωνιακή καμπάνια του Δήμου για το θέμα, με ταμπέλες, φυλλάδια, καθώς και πανό που έχει τοποθετηθεί στα βράχια του Ρολογιού του Πόρου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων