Οργή των στρατιωτικών για τις ανυπόστατες κατηγορίες του υπουργού Άμυνας

Με σκληρή γλώσσα οι στρατιωτικοί μέσω ανακοίνωση της ΠΟΕΣ φέρονται κατά του υπουργού Άμυνας με αφορμή όσα τους καταλόγισε περί διαρροών, χωρίς στοιχεία

Την έντονη δυσαρέσκεια προς τον υπουργό Άμυνας εξέφρασε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών για τις «ανυπόστατες κατηγορίες» σε βάρος τους από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο κατά των στρατιωτικών και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.

Με σκληρή γλώσσα οι στρατιωτικοί μέσω ανακοίνωση της ΠΟΕΣ φέρονται κατά του υπουργού Άμυνας με αφορμή όσα τους καταλόγισε περί διαρροών χωρίς στοιχεία.

Συγκεκριμένα αναφέρουν «διαμαρτυρόμαστε εντόνως, καθώς, χωρίς να παρουσιάζετε στοιχεία ή να έχει προηγηθεί έρευνα (όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη φράση σας «Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία»), βγάζετε το αυθαίρετο συμπέρασμα, έστω και διερωτώμενος, ότι οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των ΕΔ διοχετεύουν ευαίσθητες υπηρεσιακές πληροφορίες στα καφενεία».

Η ΠΟΕΣ καταδικάζει τη στοχοποίηση των στρατιωτικών από τον υπουργό Άμυνας, του καταλογίζει πως βγάζει «αυθαίρετο συμπέρασμα» και σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει:«αντί να κάνετε κάτι για τα στελέχη των ΕΔ τα στοχοποείτε συλλήβδην όπως έκανε και ο κ. Βενιζέλος», και διαμηνύουν πως ο Ν. Παναγιωτόπουλος τους τιμωρεί καθημερινά εδώ και τρία χρόνια: «Κλείνετε τρία (3) χρόνια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τιμωρώντας καθημερινά τα στελέχη με την πολιτική που ασκείτε, η οποία δεν λέει να συμπεριλάβει την παραμικρή μέριμνα υπέρ τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τέλος ζητούν από τον υπουργό να διεξαχθεί έρευνα ώστε «να ανακαλύψετε αν και ποιοι «κρύβονται» πίσω από τις διαρροές που επικαλείστε» και καταλήγουν: «Εφόσον όμως λανθάνετε, τι προτίθεστε να πράξετε κύριε Υπουργέ; Μια συγγνώμη αρκεί;»

Αναλυτικά η επιστολή τους προς τον υπουργό Άμυνας:
«Κύριε Υπουργέ.

Έκπληκτοι διαβάσαμε το σύνολο των εν ενεργεία Ελλήνων στρατιωτικών στα μεγαλύτερα ενημερωτικά ηλεκτρονικά μέσα της Χώρας την τοποθέτησή σας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σε θέμα που αφορούσε στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, η οποία (τοποθέτηση) λειτουργεί απαξιωτικά και στοχοποιεί συναδέλφους μας, κατηγορώντας τους, ευθέως πλην σαφώς, ως ανεύθυνους στρατιωτικούς που διαρρέουν ευαίσθητα και απόρρητα στοιχεία των ΕΔ!

Μεταφέρουμε αυτολεξεί την εν λόγω τοποθέτηση: «Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό.

Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο» και συνεχίζετε «Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό ή υπαξιωματικό από εκεί (σ.σ. τη Λέσβο) και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς».

Κύριε Υπουργέ.

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως, καθώς, χωρίς να παρουσιάζετε στοιχεία ή να έχει προηγηθεί έρευνα (όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη φράση σας «Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία»), βγάζετε το αυθαίρετο συμπέρασμα, έστω και διερωτώμενος, ότι οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των ΕΔ διοχετεύουν ευαίσθητες υπηρεσιακές πληροφορίες στα καφενεία.

Αναρωτιόμαστε κύριε Υπουργέ! Πώς είναι δυνατόν να βγαίνετε στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων και ελαφρά την καρδία να κατηγορείτε – αόριστα μάλιστα – συναδέλφους μας που υπηρετούν στα επιτελεία ως πληροφοριοδότες και μάλιστα στα καφενεία;

Αναρωτιόμαστε κύριε Υπουργέ! Πως είναι δυνατόν, ο πολιτικός μας προϊστάμενος, αντί να προστατεύσει το κύρος και την τιμή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κατηγορεί ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, αλλά με άστοχα ερωτήματα και μάλιστα μέσα στο κοινοβούλιο!

Αναρωτιόμαστε κύριε Υπουργέ! Κλείνετε τρία (3) χρόνια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τιμωρώντας καθημερινά τα στελέχη με την πολιτική που ασκείτε, η οποία δεν λέει να συμπεριλάβει την παραμικρή μέριμνα υπέρ τους! Δεν σας αρκεί; Γιατί πρέπει να εκστομίσετε σε βάρος τους και ανυπόστατες κατηγορίες; Τι σας κάναμε;

Κλείνοντας, σας παρακαλούμε – προκαλούμε να προχωρήσετε στη διεξαγωγή έρευνας και να ανακαλύψετε αν και ποιοι «κρύβονται» πίσω από τις διαρροές που επικαλείστε. Εφόσον κρύβονται συνάδελφοί μας εν ενεργεία, εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους καταδικάσουμε. Εφόσον όμως λανθάνετε, τι προτίθεστε να πράξετε κύριε Υπουργέ; Μια συγγνώμη αρκεί;

Σε αναμονή των ενεργειών σας.

Τέλος, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε κάτι, που είμαστε σίγουροι ότι ήδη το γνωρίζετε. Την ίδια απαξίωση προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είχε εκφράσει τον Οκτώβριο του 2010 και ένας προκάτοχός σας Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ναι κε Υπουργέ. Ομιλούμε για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο υπόψη Υπουργός, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, σε σύσκεψη με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την αναθεώρηση της εκπαίδευσης που παρέχουν οι στρατιωτικές σχολές, αφού άκουσε την εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η οποία σημειωτέον είχε διαμορφωθεί και εγκριθεί από το Συμβούλιο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, εξερράγη (ο κ. Βενιζέλος) και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον των παρευρισκομένων στρατιωτικών, λέγοντας: «οι στρατιωτικοί είναι αυτιστικοί και γραφειοκράτες, το Πολεμικό Ναυτικό πότε κάνει εκπαίδευση, πριν τις δεξιώσεις ή μετά;», χωρίς ωστόσο να αντιδράσει ουδείς από τους παρευρισκόμενους στρατιωτικούς. Αλήθεια πού βρίσκεται σήμερα ο κ. Βενιζέλος;

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους.

Οι κ.κ. Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων παρακαλούνται όπως κοινοποιήσουν το παρόν έγγραφό μας σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για ενημέρωσή τους»