spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ"Με το πιστόλι στον κρόταφο" οι φοιτητές της χώρας- λένε ΟΧΙ στην...

“Με το πιστόλι στον κρόταφο” οι φοιτητές της χώρας- λένε ΟΧΙ στην αστυνομοκρατία

Ομόφωνα ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ – Ζητούν την άμεση απόσυρση

«Μπροστά στην έντονη ανησυχία και την ογκούμενη αποδοκιμασία των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, ένας δρόμος μόνο υπάρχει. Η άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου και η έναρξη ενός πολυεπίπεδου, ειλικρινούς διαλόγου με σεβασμό στην κεκτημένη εμπειρία των ΑΕΙ και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση», τονίζουν οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ σε ομόφωνη απόφασή τους

 

Ομόφωνα η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, οι καθηγητές της Αρχτεκτονικής δηλώνουν ξεκάθαρα πως θα σταθούν αρωγοί στον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών τόσο ενάντια στο νομοσχέδιο όσο και ενάντια στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Αναλυτικά, η απόφαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ:

«Βρισκόμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη φάση της λειτουργίας των ΑΕΙ των τελευταίων χρόνων. Διασχίσαμε άλλα δύο σημεία καμπής, το 2007, με την αποτυχημένη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να καταργήσει το Άρθρο 16 του Συντάγματος για την αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων όπως και το δραματικό φθινόπωρο του 2013 όταν επιχειρήθηκε η μαζική απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων μεταξύ των οποίων φυλάκων, βιβλιοθηκονόμων, γραμματέων κ.α.

Και στις δύο περιπτώσεις οι «μεταρρυθμίσεις» κατέρρευσαν όταν έφθασαν στις πανεπιστημιακές πύλες, όταν καμία σύγκλητος, καμία σχολή, κανένας σύλλογος δεν συμφώνησε με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, όταν χιλιάδες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητές και καθηγήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, διοικητικό προσωπικό δεν επιτρέψαμε την εφαρμογή τους.

Το νέο νομοσχέδιο σε συνδυασμό με το αμέσως προηγούμενο για τις ΟΠΠΙ χαρακτηρίζεται από δύο κύριες επιλογές:

Καταργεί ουσιαστικά τις εκλογές πρυτάνεων και κοσμητόρων. Αντί για την πανεπιστημιακή κοινότητα τις αρχές των ιδρυμάτων θα εκλέγει μία ολιγαρχική ομάδα, αποτελούμενη από έξι καθηγητές και πέντε διακεκριμένους ιδιώτες όπως για παράδειγμα ένας δήμαρχος, ένας μεγαλοεργολάβος ή ένας κλινικάρχης, ένας χορηγός, ένας διάσημος δημοσιογράφος ή ένας βιομήχανος. Ενώ ταυτόχρονα η διοίκηση περνά στα χέρια ενός CEO, ενός εκτελεστικού διευθυντή, στην πραγματικότητα ενός διευθύνοντος συμβούλου.

Εισάγει με πρωτοφανή τρόπο τις δυνάμεις της τάξης εντός των ιδρυμάτων και ένα τερατώδες σύστημα επιτήρησης εικόνας, ήχου, προσώπων στα προαύλια, στις αίθουσες διδασκαλίας, στους διαδρόμους και στα εργαστήρια. Ένα «Κέντρο Ελέγχου» τα δεδομένα του οποίου θα διαχειρίζεται όχι η όποια διοίκηση του πανεπιστημίου αλλά η Ελληνική Αστυνομία έξω από αυτό. Ήδη από μήνες, πρώτα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είδαμε ένοπλες – ένστολες ομάδες να μετατρέπουν σε πεδίο μάχης τις σχολές, τις βιβλιοθήκες, τα προαύλια. Είδαμε να εξελίσσεται μία βεντέτα βίας που ξεσπά αδιάκριτα στη νεολαία, στους φοιτητές και στις φοιτήτριες μας.

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου έχει αξιολογηθεί ως η κορυφαία αρχιτεκτονική σχολή της χώρας, με διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις, με αποφοίτους οι οποίοι διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο, με υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς δίδακτρα, με πρότυπα έργα και έρευνες διεθνούς επιπέδου τις οποίες έχει υλοποιήσει, με δεκάδες διακρατικές-διαπανεπιστημιακές ερευνητικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες.

Οι καθηγητές και καθηγήτριες της Σχολής θα σταθούμε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας. Διαβεβαιώνουμε ότι θα πράξουμε ότι και οι προηγούμενες γενιές έπραξαν σε αυτό το ίδρυμα. Θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τη δημοκρατία, την αξιοκρατία, το υψηλό επίπεδο σπουδών, την ακαδημαϊκή ελευθερία, το δημόσιο ανοιχτό πανεπιστήμιο.

Μπροστά στην έντονη ανησυχία και την ογκούμενη αποδοκιμασία των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, ένας δρόμος μόνο υπάρχει. Η άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου και η έναρξη ενός πολυεπίπεδου, ειλικρινούς διαλόγου με σεβασμό στην κεκτημένη εμπειρία των ΑΕΙ και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση».