spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΜωβ Μέδουσα| Σε ποια παραλία της Αργολίδας έχει εντοπιστεί

Μωβ Μέδουσα| Σε ποια παραλία της Αργολίδας έχει εντοπιστεί

Μωβ μέδουσα σε περιοχές στην Πελοπόννησο αντίκρισαν λουόμενοι το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή βιολόγοι για την έξαρση στις ελληνικές θάλασσες του συγκεκριμένου είδους.

Η μωβ μέδουσα θεωρείται επικίνδυνο είδος (λόγω του τσιμπήματος που προκαλεί συμπτώματα από οξύ πόνο μέχρι ζάλη και ναυτία). Με το καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει και επίσημα, οι πολλαπλές εμφανίσεις σε παραλίες προκαλεί ανησυχία σε μια χρονιά που οι προσδοκίες για τον Τουρισμό είναι πολύ μεγάλες.

 

Θαλάσσιοι βιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι το πρόβλημα με τη μωβ μέδουσα στις ελληνικές θάλασσες είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι πραγματικές εμφανίσεις σε περιοχές στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις καταγραφές που έγιναν το Σαββατοκύριακο.

Οι μωβ μέδουσες κινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους. Από τη στιγμή που πρόκειται για είδος που ζει και πολλαπλασιάζεται στα πελάγη, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μεγάλος αριθμός στα βαθιά και να μην έχει βγει σε παραλία, καθώς δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. «Δεν υπάρχουν “σίγουρες” και “καθαρές παραλίες» είχε ξεκαθαρίσει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου, υπογραμμίζοντας ότι μωβ μέδουσες μπορούν να βγουν σε όλες τις παραλίες ανά πάσα στιγμή.

Ο διαδραστικός χάρτης στην πλατφόρμα inaturalist με τις μωβ μέδουσες σε περιοχές της Ελλάδας
inaturalist.org

Ενθαρρυντικό στοιχείο θεωρείται το γεγονός ότι δεν παραμένουν στο ίδιο μέρος για πολλές ημέρες. Ωστόσο, η παρουσία τους σε μια παραλία σε μεγάλο αριθμό καθιστά απαγορευτικό το μπάνιο για τους λουόμενους, καθώς τα πλοκάμια τους είναι μακριά, λεπτά και σχεδόν αόρατα, με αποτέλεσμα το επώδυνο τσίμπημα να καιροφυλαχτεί σε κάθε βουτιά.

Παραλία Λαγκούβαρδος (Μεσσηνία) – Κυριακή 5 Ιουνίου

Μωβ μέδουσα στην παραλία Λαγκούβαρδος στη Μεσσηνία

Παραλία Βιβάρι (Αργολίδα) – Κυριακή 5 Ιουνίου
Παραλία Καλαμάκι (Κορινθία) – Κυριακή 5 Ιουνίου

Μωβ μέδουσα στην παραλία Καλαμάκι στην Κορινθία

Λακωνία κοντά στο Παλαιόκαστρο – Κυριακή 5 Ιουνίου

Άγιοι Θεόδωροι (Κορινθία) – Σάββατο 4 Ιουνίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων