Αλ. Χαρίτσης|Τρία σημεία για τον πληθωρισμό

Δήλωση του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον πληθωρισμό στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Γράφει ο Αλέξης Χαρίτσης

Ο πληθωρισμός, ο υψηλότερος πλέον σε ολόκληρη την Δυτική Ευρώπη, υπογραμμίζει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία με τις επιλογές της οδηγεί τη χώρα σε μία πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ο πληθωρισμός δεν πλήττει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο: οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια απειλούν στα όρια της βιωσιμότητας τους ήδη ευάλωτους και συμπιέζουν τα μεσαία στρώματα. Κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο ή ένα αφηρημένο πρόβλημα. Συνιστά το βαρόμετρο αποτύπωσης της κοινωνικής ανισότητας.

Η κρίση αυτή δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας. Αυτή τη στιγμή όλες οι εκτιμήσεις που στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα κάνουν λόγο για μια συνθήκη μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας. Εδώ συμπυκνώνεται και η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης: όπως και το 2008, η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα.

 

Αντί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης και ανάταξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θριαμβολογεί για το εικονικό success story της.

Τον λογαριασμό τον πληρώνει η ελληνική κοινωνία.

Η αντοχή του πληθωρισμού καταδεικνύει ότι τα ημίμετρα δεν έχουν αποτέλεσμα, απλώς διαιωνίζουν το πρόβλημα. Το παράδειγμα της βενζίνης είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό.

Το χτεσινό, πενιχρό επίδομα έχει ήδη εξαϋλωθεί από τις σημερινές ανατιμήσεις.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -όπως καταγράφηκε και στο συνέδριό μας με τις 5+1 δεσμεύσεις που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας- είναι μία πρόταση σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Και στην κατεύθυνση αυτή η δική μας δουλειά είναι να προετοιμάσουμε ένα άμεσο πρόγραμμα δράσης της «επόμενης μέρας» που θα δώσει το σήμα της αντεπίθεσης.

Μέτρα δηλαδή άμεσης ανάσχεσης της ακρίβειας που θα συνδυάζονται με δομικές τομές στα πεδία εκείνα -όπως της ενέργειας- όπου η λογική της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής κερδοφορίας «βαλκανικού τύπου» αποδεικνύεται αναποτελεσματική οικονομικά και καταστροφική κοινωνικά.

Η νέα αρχή είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σύνθημα, είναι ο πολιτικός μας στόχος.