spot_img
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίο μισθό 340 ευρώ

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίο μισθό 340 ευρώ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ  ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με σημερινό του  έγγραφο ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τα στοιχεία απασχόλησης για τον μήνα Μάιο 2021, τα οποία είναι ανησυχητικά για το μέλλον των μισθών αλλά και των συντάξεων.

Από τους πίνακες που αφορούν την απασχόληση, καταδεικνύεται ότι 1 στους 3 εργαζόμενους σε όλο τον ιδιωτικό τομέα (το 31,1%) λαμβάνει μηνιαίο μισθό ΜΟΝΟ 340 ευρώ καθαρά (408,88 ευρώ μεικτά).

Ειδικότερα από την έκθεση του ΕΦΚΑ, προκύπτουν και τα εξής στοιχεία για τον Μάιο 2021:

 -2.415.376 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα,

-1.684.297 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση (69,73%),

-751.235 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων με μερική απασχόληση (31,10%),

-1.030 ευρώ καθαρά (1.178,55 ευρώ μεικτά) ήταν ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης,

-340 ευρώ καθαρά (408,88 ευρώ μεικτά) ήταν ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης και

-820 ευρώ καθαρά (949,02 ευρώ μεικτά) ήταν ο μέσος μισθός για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι ο μέσος μεικτός μισθός των γυναικών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση ύψους 1.089,59 ευρώ είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο των ανδρών ύψους 1.248,05 ευρώ. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 158,46 ευρώ.

Από τα ανωτέρω στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει η βίαιη φτωχοποίηση των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.

Εξάλλου, η στέρηση των τριετιών-επιδομάτων από το 2012 ώσπου  η ανεργία  να πέσει κάτω από το 10%, αποτελεί σχέδιο βίαιης αναδιανομής του  πλούτου σε βάρος της Εργατικής Τάξης που δρομολόγησαν οι δανειστές με τις μνημονιακές κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων εργασίας από αορίστου χρόνου σε εκ περιτροπής (με ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου), όπως αυτές καταγράφονται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δημιουργεί ανησυχία και ισχυρούς προβληματισμούς για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.

Μετά την πρωτοφανή κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία και να αφήνει μεγαλύτερο έδαφος σε αξιοπρεπείς και αξιοβίωτους μισθούς σε άντρες και γυναίκες, αφού είναι αυτονόητο ότι όσοι μεν από τους 751.235 εργαζόμενους με μεικτό μηνιαίο μισθό 408,88 ευρώ έχουν δημιουργήσει οικογένεια, αυτές ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όσοι δε, δεν το έχουν ακόμη τολμήσει, δεν μπορούν καν  να το ονειρευτούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ελεύθερο χρόνο και κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση των Ελλήνων.

Έτσι θα συνεχίζεται η καταστροφή της εγχώριας εργατικής δύναμης. Οι «εργαζόμενοι –πένητες» αλλά και οι άνεργοι είναι εδώ, είναι δίπλα μας ! Και οι  προσοντούχοι νέοι μας μεταναστεύουν ακόμη στο εξωτερικό !!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΝΑΥΠΛΙΑΣ – ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων