spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Έκρηξη» χρεών στα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα

«Έκρηξη» χρεών στα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα

Η ενεργειακή κρίση που ήρθε για να μείνει σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών, έχει γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν πλέον τους υπέρογκους λογαριασμούς με αποτέλεσμα να μειώνουν όποτε και όπως μπορούν την κατανάλωση ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση που μέχρι στιγμής λαμβάνει μέτρα-ασπριρίνες που προσφέρουν μόνο μια μικρή και πρόσκαιρη ανακούφιση φαίνεται να ετοιμάζει ένα πακέτο παρεμβάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στο δημόσιο τομέα σχεδιάζει ένα μοντέλο τηλεργασίας ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στον κορονοϊό σε περιπτώσεις καύσωνα αλλά και ρύθμιση των κλιματιστικών στις δημόσιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Για το ενδεχόμενο αυτό μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο Κ. Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα. «Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Πρόκειται για μια σκέψη που ετοιμάζεται να εφαρμόσει και η Ισπανία η οποία βάσει ενός «σχεδίου ενεργειακής αποτελεσματικότητας», θα ενθαρρύνει τους δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι και θα περιορίσει τον κλιματισμό στα δημόσια κτίρια προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Σβήνουν τα φώτα οι καταναλωτές

Την ίδια ώρα, οι πολίτες βλέποντας πως δεν υπάρχει κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης παίρνουν από μόνοι τους μέτρα προκειμένου να εξοικονομήσουν όσο μπορούν χρήματα. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο καταγράφηκε αξιοσημείωτη πτώση στο δίκτυο διανομής, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης τάσης. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα δηλαδή η κατανάλωση ρεύματος έπεσε κατά 6,7%.

«Έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Παράλληλα, οι καταναλωτές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους αλλεπάλληλους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος συνεχώς αυξάνονται. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στους λογαριασμούς που είναι ληξιπρόθεσμοι από 45 έως 75 ημέρες.

Σε αυτή την κατηγορία, η αύξηση αγγίζει το 400%, ένα ποσοστό που αποτυπώνει ανάγλυφα το γεγονός ότι μια ολοένα μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών και επιχειρήσεων δυσκολεύονται να πληρώσουν τις οφειλές τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Αύξηση παρατηρείται και στους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς έως 100 ημέρες, χωρίς ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η άνοδος να είναι το ίδιο εκρηκτική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων