spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΕσπεριδοειδή: Εκτός εμπορίας το 40% της συλλογής στην Λακωνία

Εσπεριδοειδή: Εκτός εμπορίας το 40% της συλλογής στην Λακωνία

Με την ολοκλήρωση της συλλογής των Μέρλιν κλείνει ο κύκλος των μεσοπρώιμων ποικιλιών και ήδη, στην παραγωγή, έχουν μπει τα Lane Late και τα όψιμα Βαλέντσια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας και της συλλογής δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα τόσο στις αποδόσεις, όσο και στην ποιότητα των καρπών.

Οι παραγωγοί της Πελοποννήσου έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς τον ΕΛΓΑ και αναμένουν τις ενισχύσεις από τις απώλειες που υπέστησαν. Οι πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία είναι μεγάλες και αυτό αποδεικνύεται από τις κινητοποιήσεις των παραγωγών, κυρίως στην Αργολίδα, που είναι και η μεγαλύτερη εστία της καταστροφής από τον παγετό. Υπήρξαν όμως και περιοχές οι οποίες κινήθηκαν οριακά στις ψυχρές θερμοκρασίες και στις οποίες οι παραγωγοί συνεχίζουν τη συλλογή.

Όπως μας ενημερώνει ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από το Άργος, το μεγαλύτερο ποσοστό Lane Late και Μέρλιν έχει μπει ήδη στα ψυγεία. «Τα Βαλέντσια κρατάνε ακόμα, γιατί οι παραγωγοί πιστεύουν ότι θα ανέβουν οι τιμές. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες δεν είχαν σημαντικό πρόβλημα και κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συλλογή. Τα πορτοκάλια που πουλάνε αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 45 λεπτά το κιλό».

Λακωνία: Εκτός εμπορίας το 40% της συλλογής
«Στην περιοχή μας έχουν ξεκινήσει τα Βαλέντσια, με σημαντικό όμως πρόβλημα λόγω παγετού. Ένα ποσοστό πάνω από 40% πάει για χυμό, με 8 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο Αντώνης Μαρτσούκος, έμπορος από τη Σκάλα Λακωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές εμπορίας των πορτοκαλιών μας αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται από 15 έως 17 λεπτά το κιλό.

Στην ερώτησή αν η εγχώρια παραγωγή θα μπορέσει να καλύψει την εσωτερική, αλλά και τη διεθνή ζήτηση, η απάντησή του ήταν ότι «υπάρχει και η Αίγυπτος. Αυτή την περίοδο, μεγάλες ποσότητες Βαλέντσια έρχονται στην Ευρώπη σε χαμηλές τιμές. Εμείς πιστεύω ότι θα κρατήσουμε την παραγωγή μας μέχρι τον Αύγουστο». Κλείνοντας, τόνισε ότι τα μεγάλα προβλήματα της περιόδου είναι το κόστος παραγωγής, αλλά και η έλλειψη του νερού σε πολλές περιοχές του νομού. «Θα πρέπει από τώρα να κινηθούν οι διαδικασίες ορθής διαχείρισης του νερού, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα το επόμενο διάστημα», κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων