spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΤοπικά πολεοδομικά σχέδια - Ύδρα και Σπέτσες ανάμεσα τους

Τοπικά πολεοδομικά σχέδια – Ύδρα και Σπέτσες ανάμεσα τους

 

Στην προκήρυξη του β΄ κύκλου μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει μόλις 15 μελέτες –αντί 130, που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από μισό έτος– και έρχεται με καθυστέρηση πέντε μηνών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που κατατέθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Περαιτέρω, καμία από τις 12 μελέτες τοπικών πολεοδομικών σχεδίων του α΄ κύκλου δεν έχει ακόμα ανατεθεί, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την έγκαιρη ανάθεση και των 229 μελετών και την τήρηση των ανελαστικών προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει τις εξής μελέτες/περιοχές:

• Δήμος Σπετσών (317.821 ευρώ).

• Δήμος Υδρας (368.601 ευρώ).

• Δήμοι Μεγαρέων (δημοτική ενότητα Νέας Περάμου) – Ελευσίνας (613.766 ευρώ).

• Δήμοι Ικαρίας – Φούρνων Κορσεών (891.005 ευρώ).

• Δήμοι Οινουσσών – Ψαρών (Δ.Ε. Ψαρών) – Χίου (1.971.448 ευρώ).

• Δήμος Κύμης – Αλιβερίου (1.015.959 ευρώ).

• Δήμος Τρικκαίων 1 (δημοτικές ενότητες Εστιαιώτιδας, Παληοκάστρου, Παραληθαίων, 573.736,76 ευρώ).

• Δήμος Τρικκαίων 2 (δημοτικές ενότητες Κόζιακα, Φαλωρείας, Τρικκαίων, Καλλιδένδρου, Μεγάλων Καλυβίων, 866.073 ευρώ).

• Δήμος Βέλου – Βόχας (463.425 ευρώ).

• Δήμος Κορινθίων (δημοτικές ενότητες Σαρωνικού, Σολυγείας, 687.998 ευρώ).

• Δήμος Διονύσου (1.090.899 ευρώ).

• Δήμος Πεντέλης (558.079 ευρώ).

• Δήμος Σαρωνικού (δημοτικές ενότητες Σαρωνίδος, Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά, Αναβύσσου, 697.273 ευρώ).

• Δήμος Ραφήνας – Πικεμίου (459.922 ευρώ).

• Δημοτική Ενότητα Παξών (402.655 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι και στο πρόγραμμα αυτό παρατηρείται κατακερματισμός του σχεδιασμού: για παράδειγμα, ο Δήμος Τρικκαίων χωρίζεται σε δύο μελέτες, ο Δήμος Κορινθίων έχει άλλες περιοχές να σχεδιάζονται με τοπικό πολεοδομικό σχέδιο και άλλες με ειδικό, ενώ στον Δήμο Σαρωνικού θα σχεδιαστούν όλες οι δημοτικές ενότητες εκτός από μία (Παλαιά Φώκαια).

Επιπλέον, οι προκηρύξεις είναι ελάχιστες και έρχονται με καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 22 Σεπτεμβρίου το ΥΠΕΝ είχε ανακοινώσει ότι ο β΄ κύκλος θα περιλάμβανε 130 από τις 229 μελέτες και θα προκηρύσσονταν τον Νοέμβριο, «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης». Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το χρονοδιάγραμμα δεν έχει διασταλεί. «Συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε για τον β΄ κύκλο δημοπρατήσεων ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Μπακογιάννης. «Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2022 να έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος κύκλος των προκηρύξεων».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανατεθεί καμία από τις 12 μελέτες τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που προκηρύχθηκαν τον Αύγουστο του 2021. Αιτία είναι οι μεγάλες εκπτώσεις που προσέφεραν οι διεκδικητές των μελετών, τις οποίες οι υποψήφιοι ανάδοχοι κλήθηκαν να αιτιολογήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, «σύντομα θα έχουμε και τους αναδόχους για την έναρξη του μελετητικού αντικειμένου που είναι σε εξέλιξη από τον πρώτο κύκλο». Επίσης, δεν έχει ανατεθεί κανένα από τα πέντε ειδικά πολεοδομικά σχέδια που προκηρύχθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο – ωστόσο τρία από αυτά (Μυκόνου, Σαντορίνης και Μίνωα-Πεδιάδας) βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή σύμβασης. Το μόνο πολεοδομικό σχέδιο που έχει ανατεθεί είναι αυτό της Ελαφονήσου Λακωνίας, που όμως δεν ακολούθησε ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία.

Είναι προφανές ότι η πρόοδος του «προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης» μέσα στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης (για να χρηματοδοτήσει έργα) δεν θα είναι απλή υπόθεση. Και προφανώς αιτία δεν είναι μόνο οι καθυστερήσεις στην ανάθεση των μελετών – για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων με τη νέα, πολύ «συμπιεσμένη» διαδικασία που θέσπισε το υπ. Περιβάλλοντος, που προβλέπει την ολοκλήρωσή τους περίπου σε δύο έτη.