Ρεύμα: Δικηγόροι κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με τις διακοπές ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς να ξεκινούν και τη χώρα μας να φιγουράρει στην πρώτη θέση με την υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές για την ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ αναμένονται και συντονισμένες προσφυγές και εξώδικα διαμαρτυριών.

Αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζει την ρήτρα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση (OPEN) επισημαίνει ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών και έκανε γνωστούς τους λόγους που οι δικηγόροι αποφάσισαν να παρέμβουν νομικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βερβεσός και στο γεγονός που η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε Οδηγία της Ε.Ε. που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Υπογράμμισε μάλιστα πως η κοινοτική Οδηγία διαφοροποιεί τελείως το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι εταιρείες παροχής ρεύματος σε σχέση με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση του 2013.

Ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ), Αλέξης Αλεξόπουλος, έκανε λόγο για «ληστρική ρήτρα», ανακοινώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει στη μαζική αγωγή συμμετοχή περισσότεροι από 1.000 πολίτες.

Είπε πως εκτός από την κατάργηση της ρήτρας ζητείται η επιστροφή των ποσών που έχουν δώσει οι καταναλωτές ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης αποκάλυψε ότι μόνο στην Αττική δίδονται καθημερινά περισσότερες από 500 εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ οι πάροχοι πιέζουν για άμεση εκτέλεσή τους, ενώ εξήγησε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά παραμένουν προστατευμένα, όμως η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος έχει φέρει πρωτοφανείς δυσκολίας για τεράστιο αριθμό νοικοκυριών.