spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΚορινθία: Σε αδιέξοδο οι αγρότες- εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες

Κορινθία: Σε αδιέξοδο οι αγρότες- εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι αγρότες στην Ανατολική Κορινθία που είναι αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης νερού για την άρδευση. Στις περιοχές Άσσος, Κάτω Άσσος, Περιγιάλι, Λέχαιο και Αρχαία Κόρινθος, η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική και, ήδη, παραγωγοί εγκαταλείπουν τα χωράφια, αφού δεν είναι δυνατόν να τα καλλιεργήσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Άσσος Κορινθίας, Ναπολέοντα Γιαννακουλόπουλο, «βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο εγκατάλειψης των αγρών και εάν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμα. Η λύση που περιμέναμε από τον ΑΟΣΑΚ δεν ήρθε ποτέ και απλά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας».

Όπως εξηγεί, «το νερό από τη Στυμφαλία δεν φθάνει στις περιοχές μας, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχουν διαρροές λόγω εγκατάλειψης του έργου, από την άλλη κάποιοι κλέβουν νερό, μειώνοντας έτσι τις ποσότητες και φυσικά το δικό τους κόστος. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας είναι ότι πριν από δέκα μέρες ένα μέρος του αρδευτικού δικτύου είχε γεμίσει με πλαστικά και άλλα σκουπίδια».

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας είναι ότι πριν από δέκα μέρες ένα μέρος του αρδευτικού δικτύου είχε γεμίσει με πλαστικά και άλλα σκουπίδια.

Σε ό,τι αφορά μία πιθανή λύση, ο Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος υποστηρίζει ότι «πρέπει να γίνει άμεσα τριτοβάθμια επεξεργασία στον Βιολογικό και από εκεί να γίνεται άρδευση των περιοχών μας, όπως γίνεται για τα Εξαμίλια και την Ξυλοκέριζα. Ακόμα και αν το φράγμα του Ασωπού τελειώσει το 2023, θα χρειαστούν χρόνια για να γεμίσει και να υπηρετήσει τις ανάγκες μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λεχαίου, Ανδρέας Πούλος, εξηγεί ότι «ο κάμπος της Κορινθίας αρδεύεται με τα νερά του ΑΟΣΑΚ που μας στέλνει το νερό της Στυμφαλίας. Η εκτίμηση είναι ότι ο ΑΟΣΑΚ δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες μέρες πιάσαμε κάποιον να κλέβει νερό, ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το δίκτυο σαν χωματερή».

Σε ό,τι αφορά μία πιθανή βιώσιμη λύση, ο κ. Πούλος υποστηρίζει ότι «με ένα μικρό κόστος μπορεί η λίμνη Στυμφαλία να μετατραπεί σε ένα φράγμα που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων