spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕπιστημονική Ημερίδα και συνέδριο για το Σύνταγμα στην Επίδαυρο

Επιστημονική Ημερίδα και συνέδριο για το Σύνταγμα στην Επίδαυρο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, 28 και 30 Απριλίου 2022

στο πλαίσιο του ερευνητικό έργου με τίτλο:
«Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας
και το Σύνταγμα υπό το “κράτος” της Επανάστασης του 1821»
εντασσόμενο στη δράση
«Επιστήμη και Κοινωνία» «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»
του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)

Στο πλαίσιο της ΔΡΑΣΗΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», «200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), την Πέμπτη 28 Απριλίου και το Σάββατο 30 Απριλίου, θα λάβουν χώρα επιστημονικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου με τίτλο «Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας και το Σύνταγμα υπό το «κράτος» της Επανάστασης του 1821» (Ακρωνύμιο: ΔιαΠαΝτοΣ.21).

Την Πέμπτη 28 Απριλίου, στη Νέα Επίδαυρο και συγκεκριμένα στο «Συνεδριακό Κέντρο» (πλατεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης), από τις 12:00 έως τις 20:00, θα λάβει χώρα ημερίδα με τίτλο: «Σύνταγμα, θεσμοί και κοινωνία στην επαναστατημένη Ελλάδα  Μια συζήτηση μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των έργων του ΕΛΙΔΕΚ για το 1821: «Θεσμοί και κοινωνία στην επαναστατημένη Ελλάδα: οι μαρτυρίες των δικαστικών και αστυνομικών αρχείων» (επιστημονικά υπεύθυνη: Βάσω Σειρηνίδου, Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ) και «Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας και το Σύνταγμα υπό το ‘κράτος’ της Επανάστασης του 1821» (επιστημονικά υπεύθυνη: Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ).

Το Σάββατο 30 Απριλίου, στον χώρο του Ξενία, στον Αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου (στο Λυγουριό), από τις 10πμ έως τις 7μμ, θα λάβει χώρα Συνέδριο με τίτλο: «Μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας: όψεις του πρώιμου συνταγματισμού και διοικητικό σύστημα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους».
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης και ο Δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης.

Τις συζητήσεις θα συντονίσουν οι Κώστας Μαυριάς, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος ΑΣΕΠ και Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στο συνέδριο είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ήβη Μαυρομούστακου, Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σύμβουλος ΑΣΕΠ, Νικόλαος Παπασπύρου, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χαντζής, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, Βασιλική Χρήστου Επ. Kαθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρ. Ευρωβουλευτής.

Από την ομάδα έργου ΔιαΠαΝτοΣ.21 εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Απόστολος Παπατόλιας, Διδάκτωρ Παν. Paris X – Nanterre, Σύμβουλος ΑΣΕΠ, Μιχάλης Τσαπόγας, Διδάκτωρ Παν. Μονάχου και ο Παναγιώτης Τσάφος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Τόσο η ημερίδα όσο και το συνέδριο είναι ανοικτά στο ενδιαφερόμενο κοινό. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να συζητήσουν με τους ομιλητές. Επιπλέον θα παρουσιαστούν πρωτότυπα επιστημονικά ευρήματα της ομάδας έργου.

Την Παρασκευή 29 Απριλίου θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο στη Νέα Επίδαυρο το κοινό μεταπτυχιακό σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου των φοιτητών και φοιτητριών των Νομικών Σχολών ΑΠΘ και ΕΚΠΑ.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους σχετικά με θέματα προστασίας των δικαιωμάτων και ιδίως κατά την εποχή της πανδημίας.
Θα συμμετάσχουν οι διδάσκοντες Καθηγητές και Καθηγήτριες των δύο Σχολών, οι Γιάννης Δρόσος, Σπύρος Βλαχόπουλος, Βασιλική Χρήστου και Νίκος Παπασπύρου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Χρυσόγονος, Παναγιώτης Μαντζούφας και Λίνα Παπαδοπούλου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων