spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΑνοίγει ο δρόμος για τη διαγραφή χρεών αγροτών

Ανοίγει ο δρόμος για τη διαγραφή χρεών αγροτών

Το πράσινο φως για τον συμψηφισμό χρεών των αγροτών με μελλοντικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία ανοίγει η ρύθμιση που ψηφίζεται  στη Βουλή.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, «υπάρχουν πολλά εκατομμύρια οφειλές των αγροτών είτε από φυσικά πρόσωπα-αγρότες είτε από συνεταιρισμούς και δίνεται η δυνατότητα με την τροπολογία που κατατέθηκε και θα συζητηθεί στη Βουλή να συμψηφίζονται οι εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του Δημοσίου μέσα από μελλοντικές ενισχύσεις, οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα» εξήγησε.

Τόνισε μάλισταότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο χρέη προς το Δημόσιο. Μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού εκτιμάται ότιθα σβηστούν οφειλέςπου ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, που αφορούν ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αξιολόγησε ως παράνομες απαιτώντας την ανάκτησή τους από το ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, ο Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι σήμερα, Μ. Δευτέρα, θα δοθούν στους κτηνοτρόφους ενισχύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές.

Να σημειωθεί ότι η διαγραφή των χρεών των αγροτών έρχεται να προστεθεί στο πακέτο των μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα της κυβέρνησης, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022 και αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων