Στα όριά του ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας!

Ξεκίνησε χθες το πρωί η ενημερωτική ημερίδα της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΕΦ ελαιολάδου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

Με την έναρξη, διαβάστηκε το υπόμνημα που θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον αρμόδιο υπουργό, στους βουλευτές και στην Περιφέρεια, ζητώντας άμεσα ουσιαστικές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα συζητήθηκαν όλα τα επίκαιρα θέματα των αγροτών, όπως το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής που επωμίζονται οι αγρότες της Ηλείας.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι αγρότες είναι σε απόγνωση. Δεν είναι καθόλου απίθανο στο άμεσο μέλλον, οι αγρότες να μην μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και την οικονομία του νομού και της χώρας…», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

Για την αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας, η Ομάδα Παραγωγών ετοιμάζει «φάκελο», τον οποίο και θα καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με δικαιούχους μόνο τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών.

Η τιμή του προϊόντος, τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, έχει φτάσει σε αδιέξοδο τους σταφιδοπαραγωγούς, όπου σε λίγους μήνες θα βγάλουν τη σοδειά του 2022 και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει βρει ακόμα λύση για τα αποθέματα του 2020! Η Ομάδα Παραγωγών, ζητά άμεσα εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες από τον παγετό.

Για τις συνδεδεμένες βιομηχανικής τομάτας και Κορινθιακής σταφίδας 2021, ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε ότι ενώ σε όλα τα άλλα προϊόντα εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις για να δοθούν οι συνδεδεμένες, στα δύο προϊόντα δεν έχει γίνει τίποτα. Κυρίως, για την βιομηχανική τομάτα, οι παραγωγοί τα περίμεναν για να καλλιεργήσουν για το 2022, έχοντας τονίσει ότι ο νομός Ηλείας είναι ο πιο πρώιμος σε όλη την Ελλάδα».

Απαράδεκτη, χαρακτηρίστηκε η κατάσταση με τους ΤΟΕΒ, ένα θέμα που ταλανίζει χρόνια τους παραγωγούς, οι οποίοι κάθε χρόνο δεν ξέρουν αν και από πότε θα καλλιεργήσουν.

«Περιμένουμε απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι μέχρι σήμερα ενώ έχουν καλέσει τους περισσότερους νομούς της χώρας, τον νομό Ηλείας τον αγνοούν. Κατά τις σημερινές εργασίες της ημερίδας, θα τεθεί το θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης και αύριο θα γίνει αναφορά στο ανθρακικό αποτύπωμα.