Ο Παναγιώτης Ψυχογιός, μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, παραχώρησε συνέντευξη στο “THE SOCIALIST” και τον Μπάμπη Καραγεωργίου
1) Βλέπουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία μια διαρκής άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις; Σε ποιους παράγοντες θεωρείς ότι οφείλετε αυτό; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή;
Ο ελληνικός λαός μετά από μια δεκαετία κρίσεων είναι κουρασμένος. Έχει συνδέσει την πολιτική και τα κόμματα ως την πηγή των προβλημάτων τους, και όχι ως μέρος της λύσης. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον τρόπο τον οποίο έγινε και με τα νέα προτάγματα που έθεσε στην ελληνική κοινωνία, τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά. Η προσέλευση 270.000 πολιτών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας επιβεβαίωσε την ανάγκη για αναγέννηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η ανανέωση παίρνει πλέον περιεχόμενο σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής έκφρασης της παράταξης .Και αυτό δεν αφορά μόνο την ηλικιακή ανανέωση, αλλά μια νέα προσέγγιση της λειτουργίας και εκπροσώπησης του κόμματος ,της συμπεριφοράς των στελεχών και της διαφορετικής αντίληψης για την πολιτική που έχει μια νέα γενιά στελεχών που αναλαμβάνει να οδηγήσει την παράταξη στην αναγέννηση.
Μια νέα γενιά που ζει μόνο κρίσεις και πλέον βλέπει μια παράταξη με σαφή προσανατολισμό στο να αναδείξει τα προβλήματα της και να προτείνει λύσεις, με ανθρώπους που προέρχονται από τα σπλάχνα της πραγματικής οικονομίας και ζουν τις ίδιες αγωνίες και τα προβλήματα. Η ενότητα που ήταν ο δεύτερος πυλώνας σφυρηλατείται μέρα με την μέρα στην βάση ,και δεν αποτελεί μια φαινομενική διαδικασία σε επίπεδο κορυφής. Η παράταξη θα αποκτήσει ενιαίο ιστορικό αφήγημα για όσα έχει προσφέρει στην Ελλάδα και θα μπορέσει πλέον με μια πανστρατιά στελεχών να δώσει την μάχη των εθνικών εκλογών χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις.
Το τρίτο σημαντικό σημείο είναι η πολιτική αυτονομία. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προχωράει με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις για τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, χωρίς να λοξοκοιτάει δεξιά-αριστερά ή να ετεροπροσδιορίζεται .Με αυτόνομο λόγο και χωρίς εξαρτήσεις ξεκινάμε μια πορεία προσυνεδριακού διαλόγου μέχρι το συνέδριο του Μαΐου ,όπου και θα αποκρυσταλλωθεί το πρόγραμμα μας .
Ένα πρόγραμμα με καθαρές κουβέντες ,προσανατολισμένο να απαντά στα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η Σοσιαλδημοκρατία προφανώς και επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή. Και αυτό δεν είναι ένα κενό σύνθημα.
Οι συνεχείς κρίσεις που μαστίζουν το σύνολο των κοινωνιών, οι πολιτικές της λιτότητας που διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες, η κρίση της πανδημίας που κατέδειξε την απουσία κοινωνικού κράτους και πρόνοιας, η κλιματική αλλαγή και η απουσία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της , η ενεργειακή ανεπάρκεια, οι γεωπολιτικές εξελίξεις με αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ολέθριες συνέπειες στις οικονομίες της ΕΕ είναι μόνο λίγα από τα μεγάλα ζητήματα που δεν μπορεί επαρκώς να απαντήσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που κυριαρχεί αυτή την στιγμή.
Η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και των μη προνομιούχων θα είναι το βασικό μας στίγμα.
2) Την χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρεί αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ρεύμα, βασικά είδη κ.λ.π. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;
Η ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας πλήττει την χώρα μας εδώ και 4 μήνες τουλάχιστον. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται απλά να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Η Ελλάδα βρέθηκε ανοχύρωτη σε μια ακόμα κρίση με τεράστιο βαθμό εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο . Ταυτόχρονα όλες οι χώρες της Ευρώπης έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και άμεσα με ρυθμιστικά μέτρα στην εγχώρια αγορά ενέργειας με πλαφόν στις τιμές, με φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη και στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, δίνουν ανάσες στις κοινωνίες τους σε αντίθεση με την χώρα μας που οι τιμές αυξάνονται διαρκώς και το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά.
Οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η χώρα τους τελευταίους 4 μήνες σπάνε όλα τα ρεκόρ . Οι δείκτες ανεργίας ειδικά σε νέους και γυναίκες είναι για πολλούς μήνες από τους πλέον υψηλούς στην ΕΕ , η ακρίβεια καλπάζει και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη άνω του 4,5% για το 2022 φαντάζουν ήδη μαγική εικόνα. Σημαντικά τμήματα της ελληνικής οικονομίας όπως η πρωτογενής παραγωγή, η βιομηχανία και ο πολυαναμενόμενος τουρισμός θα δεχθούν τεράστιο πλήγμα από την εκτίναξη των τιμών ,γεγονός που θα έχουν αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε το ρόλο του θεατή των εξελίξεων με πενιχρά μέτρα τα οποία δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στις κοινωνικές ανάγκες. Η διαχείριση της κρίσης από μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θα είχε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη και στόχευση με προτεραιότητα τον οικονομικά ασθενέστερο πληθυσμό.
Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού που παραμένει καθηλωμένος εδώ και πολλά χρόνια κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ταυτόχρονα η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και στον ειδικό φόρο στα καύσιμα είναι μέτρα που έπρεπε να έχουν ήδη παρθεί από την κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο το κράτος να κερδοσκοπεί εις βάρος του λαού από τις αυξήσεις των τιμών και την ίδια στιγμή να μην στηρίζεται η ελληνική κοινωνία .
Η φορολόγηση των τεράστιων κερδών των παραγωγών ενέργειας που παραμένουν μέχρι σήμερα στο απυρόβλητο , θα δημιουργούσε ταυτόχρονα το δημοσιονομικό χώρο στον προϋπολογισμό για επιπλέον βοήθεια στον ελληνικό λαό.
3) Η Ευρώπη βιώνει μετά από πολλά χρόνια ένα πόλεμο, μια γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάλογη είχε να δει η Γηραιά Ήπειρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιες επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει αυτό το θλιβερό γεγονός στην Ευρώπη που ξέρουμε έως σήμερα; Πιστεύεις οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού ώστε να προστατευτεί άμεσα η ελληνική κοινωνία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η απαρχή μιας διαφορετικής ευρύτερης γεωπολιτικής κατάστασης που διαμορφώνεται.
Ένα νέο σκηνικό Ψυχρού Πολέμου ήδη διαμορφώνεται και θα έχει πολύπλευρες επιπτώσεις. Στο τομέα της οικονομίας με την αλληλεξάρτηση που υπάρχει ήδη βλέπουμε τις συνέπειες στην καθημερινότητα μας με το κύμα ακρίβειας και ενδεχομένως με τις ελλείψεις προϊόντων . Ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον μπορεί να πληγεί και το τουριστικό συνάλλαγμα ,οι επενδύσεις και άλλες κατηγορίες της ευρωπαϊκής αγοράς.
Το τεράστιο προσφυγικό κύμα επιτείνει τις παραπάνω οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες στα κράτη που υποδέχονται τις τεράστιες αυτές ροές. Πέραν των οικονομικών συνεπειών αλλάζουν και οι ισορροπίες στο γεωπολιτικό χάρτη. Η Ρωσία αμφισβητεί ευθέως πλέον την Δύση και τους συμμάχους της προσπαθώντας να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος και την επιρροή που είχε στον Ψυχρό Πόλεμο. Η Κίνα όπως φαίνεται συντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση θέλοντας να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Δύσης. Υπάρχει πλέον μεγάλη αμφισβήτηση σε κεκτημένα χρόνων όπως το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο ,η παγκοσμιοποίηση , οι φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Η γεωστρατηγική θέση της ΕΕ και η εμπλοκή σε όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας είναι ιδιαίτερα λεπτή από πολλές απόψεις. Το βασικό μέλημα των κρατών μελών και η διαχωριστική γραμμή που θα πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε θα είναι η προάσπιση του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενάντια σε ολοκληρωτικές λογικές ,διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ευημερία των λαών .
Σε αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση σε όλα τα επίπεδα είναι αναγκαία όσο ποτέ και ακόμα πιο αναγκαία είναι για τα μικρότερα κράτη της Ένωσης, όπως η Ελλάδα με την ασταθή γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται. Δυστυχώς ο Πούτιν πυροδότησε μια εφιαλτική κατάσταση ,που το σύνολο των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να το αντιμετωπίσουν πιο ενωμένοι από ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ