Πως μπορείτε να μετατρέψετε ένα σούπερ γιοτ σε ψαρόβαρκα

Super Yacht

Ο καπετάνιος του σούπερ γιοτ αξίας 85 εκατομμυρίων δολαρίων Ρώσου ολιγάρχη που έχει κολλήσει στη Νορβηγία, λέει ότι το πλήρωμα πιάνει και ψήνει ψάρια αφού οι τοπικοί προμηθευτές αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν το σκάφος

Στο… ψάρεμα αναγκάστηκε να καταφύγει το πλήρωμα του σούπερ γιοτ ενός Ρώσου ολιγάρχη στη Νορβηγία για να επιβιώσει καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις αρνούνται να ανεφοδιάσουν το σκάφος με καύσιμα, το οποίο είναι ακινητοποιημένο, όπως είπε ο καπετάνιος του στη Wall Street Journal.

Το πλοίο, Ragnar, πιστεύεται ότι ανήκει στον Vladimir Strzhalkovsky, έναν πρώην πράκτορα της KGB που έχει δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτινο οποίος έχει αποφύγει τις κυρώσεις, ανέφερε το πρακτορείο.

Το Ragnar, αξίας 85 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το SuperYacht Fan, έχει κολλήσει στο λιμάνι του Narvik της Νορβηγίας για πάνω από ένα μήνα επειδή οι προμηθευτές καυσίμων αρνούνται να συνεργαστούν με τον Strzhalkovsky.

Ο Strzhalkovsky δεν συγκαταλέγεται στους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις, αλλά οι Νορβηγοί προμηθευτές καυσίμων είπαν στον νορβηγικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ήθελαν να βοηθήσουν οντότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά ολιγαρχών που πιστεύεται ότι «είναι κοντά» στον Πούτιν, γεγονός που οδήγησε σε κατασχέσεις γιοτ και ιδιωτικών αεροσκαφών.

Σε ορισμένες χώρες, οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για ρωσικά προϊόντα και οντότητες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Λιμενεργάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτόν τον μήνα αρνήθηκαν να χειριστούν αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου, παρά τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη την εποχή που επέτρεπαν την εισαγωγή των αγαθών.

Καθώς κανείς δεν είναι πρόθυμος να ανεφοδιάσει το σκάφος, το πλήρωμα του Ragnar ψήνει φρέσκο μπακαλιάρο, είπε ο Ρομπ Λάνκαστερ, ο καπετάνιος του γιοτ, στο The Journal.

«Δεν καταλάβαμε γιατί έγινε τόση φασαρία για εμάς», είπε ο Λάνκαστερ στο The Journal. «Έγινε τόσο γρήγορα».

Ο Λάνκαστερ είπε στο NRK την περασμένη εβδομάδα ότι τα 16 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο πλοίο ήταν από δυτικές χώρες και «δεν έχουν καμία σχέση με τον ιδιοκτήτη του σκάφους».

Ενώ το Ragnar δεν υπόκειται σε κυρώσεις, ορισμένα γιοτ ολιγαρχικών έχουν κατασχεθεί στην Ευρώπη. Ένα γιοτ 75 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκε στον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Πουμπιάνσκι κατασχέθηκε τη Δευτέρα αφού ελλιμενίστηκε στο Γιβραλτάρ, ανέφερε η τοπική κυβέρνηση στο Insider.

Ακολούθησε την κράτηση από την Ισπανία ενός σούπερ γιοτ 153 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον μεγιστάνα των όπλων Sergey Chemezov, ενώ η Γαλλία κατάσχεσε ένα πλοίο 120 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον έμπιστο του Πούτιν, Igor Sechin ενώ και η Ιταλία κατάσχεσε ένα πλοίο 578 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον ολιγάρχη Andrey Melnichenko.