Με καπέλο 650 ευρώ τα φετινά εκκαθαριστικά των αγροτών

Μια δυσάρεστη έκπληξη θα επιφυλάσσουν σε χιλιάδες αγρότες τα φετινά εκκαθαριστικά, καθώς, πέρα από τον όποιο φόρο προκύψει από τη φορολογική τους δήλωση, θα κληθούν να καταβάλουν και τέλος επιτηδεύματος, ύψους 650 ευρώ.

Η επιβάρυνση απορρέει από την ένταξή τους από 1/1/2014 στα βιβλία και στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, είχε ωστόσο επί της ουσίας παγώσει για μια επταετία. Αρχικά, μεσολάβησε η περίοδος χάριτος των πέντε ετών, δηλαδή το διάστημα μετά την ημερομηνία έναρξης στο οποίο οι αγρότες δεν απαιτούνταν να πληρώσουν το συγκεκριμένο τέλος.

Κανονικά, η υποχρέωση καταβολής εκκινούσε από το φορολογικό έτος 2019, δηλαδή τις δηλώσεις του 2020 ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες για τα δύο επόμενα έτη.

Βέβαια, το γεγονός ότι την πρώτη χρονιά της πανδημίας η σχετική απόφαση λήφθηκε ενώ βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετούς παραγωγούς –ειδικότερα, σε όσους υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι τις 21/8/2020– το τέλος επιτηδεύματος να υπολογιστεί και να βεβαιωθεί κανονικά.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τροποποιητική δήλωση ή να περιμένουν τη διαγραφή του τέλους από την ΑΑΔΕ, ενώ σε όσους είχαν ήδη σπεύσει να το πληρώσουν τα 650 ευρώ συμψηφίστηκαν με άλλες οφειλές ή βεβαιώθηκαν ως ποσό για επιστροφή.

Τέτοιου είδους «μπερδέματα» αποφεύχθηκαν το 2021, καθώς η απόφαση για την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος στις δηλώσεις της συγκεκριμένης χρονιάς λήφθηκε και ανακοινώθηκε εγκαίρως (αρχές Απριλίου), προτού ξεκινήσει δηλαδή η υποβολή των δηλώσεων.