8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου- προβολές σε Ναύπλιο και Άργος

Αυτόν τον Απρίλιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, διαδικτυακές προβολές προσβάσιμες σε όλους εντός Ελλάδας, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συμπαραγωγές αλλά και “Ντοκιμαντέρ για όλους” με καθολικά προσβάσιμες προβολές!

Το ραντεβού δίνεται από τις 8 έως τις 17 Απριλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 33) και σε άλλες 11 πόλεις: την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Άργος, την Τρίπολη, το Ναύπλιο, τη Σπάρτη, τα Φιλιατρά, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, την Ακράτα και τη Δημητσάνα.

Η είσοδος στις προβολές και τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι – όπως πάντα- ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης και με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.


Στο Ναύπλιο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00   Ultraviolette and the blood-spitters gang

Σκηνοθέτης:  Robin Hunzinger

Παραγωγός: Milana Christitch

Σενάριο: Claudie Hunzinger &t Robin Hunzinger

Διευθυντής Φωτογραφίας:  Gauthier Gumpper

Διάρκεια:  74’

Χώρα: Γαλλία

Ετος: 2021

Greek Premiere: ναι

Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: γαλλικά

Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, η Μαρσέλ 16 ετών, συναντά την Έμμα, 17 ετών. Ένας παράφορος έρωτας αναπτύσσεται μεταξύ τους, όμως η Μαρσέλ αρρωσταίνει και πρέπει να αφήσει την Έμμα για να μπει στο σανατόριο. Από εκεί, γράφει χιλιάδες γράμματα, γράμματα που ακόμα έχουν μέσα τους την φλόγα των έντονων συναισθημάτων. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα γράμματα και επενδύεται με εικόνα μέσω ερασιτεχνικών φιλμ.

 

19.30   Children of the Forest /Τα παιδιά του δάσους

Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή: Natalie Halla

Duration/ Διάρκεια: 72’

Χώρα: Αυστρία

Ετος: 2015

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά

Στα «Παιδιά του Δάσους» ο εξάχρονος Andreas μιλάει για την ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα παιδική ηλικία σε ένα αυστριακό δάσος-παιδικό σταθμό. Αυτή η ειδυλλιακή εμπειρία αρχίζει και καταστρέφεται παρέα με το δάσος.

 

20.30   Συζήτηση με Natalie Halla

21:00   The Shaman’s nightmaire

Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή: Natalie Halla

Διάρκεια: 76’

Ετος 2021

Χώρα: Αυστρία

Ομιλούμενες γλώσσες: Waorani, Sama Badjao, Himba, Dhuka

Ένα πολύ προσωπικό κινηματογραφικό ταξίδι σε τέσσερις αυτόχθονες λαούς και τους σαμάνους τους μετατρέπεται απροσδόκητα σε μια συναρπαστική μαρτυρία του αγώνα για επιβίωση αυτών των μοναδικών πολιτισμών, των οποίων το φυσικό και πολιτιστικό μέλλον απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Για να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους μια φωνή, η σκηνοθέτις Natalie Halla ταξίδεψε στα πιο ακραία μέρη του κόσμου και πέρασε χρόνο με τους Ινδιάνους Waorani στον Ισημερινό, τους νομάδας της θάλασσας στη Μαλαισία, τη Χίμμπα στη Ναμίμπια και τους νομάδες στη Μογγολία

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 Congo Calling / Το κάλεσμα του Κονγκό

ΣκηνοθέτηςStephan Hilpert

Παραγωγοί: Stephan Hilpert, Lilian Dammann

Διευθυντής φωτογραφίας Daniel Samer

Διάρκεια:  90

Χώρα: Γερμανία

Ετος: 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: English, French, German, Swahili

Awards/Βραβεία: Audience Award for Best Documentary@ Max Ophüls Prize film festival, Award for Best Cinematography (Documentary)@ Filmkunstfest MV (Germany)

 

Στο μαστιζόμενο από την κρίση, ανατολικό Κονγκό, τρεις Ευρωπαίοι που εργάζονται στην αναπτυξιακή βοήθεια, αναγκάζονται να αναρωτηθούν τι σημαίνει να βοηθάς. Ο Ραούλ, ένας Γαλλοϊσπανός οικονομολόγος που διεξάγει έρευνα πάνω σε ανταρτικές ομάδες, συνειδητοποιεί με τα κεφάλαια των πρότζεκτ του βάζει σε πειρασμό τους Κογκολέζους συνάδελφούς του, βάζοντας έτσι την έρευνα τους σε κίνδυνο να αποτύχει.  Μετά από 30 χρόνια στην Αφρική, ο Πήτερ από την Γερμανία, πλησιάζει την ηλικία της συνταξιοδότησης και δεν μπορεί να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Δίνει μάχη να μείνει στο Κονγκό, μια μάχη που μοιάζει ήδη χαμένη και να διατηρήσει την ταυτότητά του ως εργαζόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια. Η σχέση της Αν-Λωρέ από το Βέλγιο, δοκιμάζεται όταν ο Κογκολέζος σύντροφός της, μετά από την παραμονή του στην φυλακή, γίνεται γνωστός επικριτής του καθεστώτος. Μια προσωπική και βαθιά ανάλυση πάνω στην έννοια της συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής και μαζί μια ερώτηση: πόσο χρήσιμη τελικά είναι η βοήθεια της Δύσης;

 

19:30 High Maintenance – The Life and Work of Dani Karavan

Σκηνοθέτης: Barak Heymann, Lukasz Konopa

Παραγωγός: Barak Heymann, Krzysztof Dzięciołowski

Διευθυντής Φωτογραφίας: Lukasz Konopa

Διάρκεια: 66

Χώρα: Ισραήλ

Ετος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά, ιταλικά

 

Ο Ντάνι Κάραβαν έχει δημιουργήσει σχεδόν 100 περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά υψηλού κύρους βραβεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάραβαν, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ικανοποιημένος. Οι μεγαλειώδεις κατασκευές του φθείρονται, η προχωρημένη του ηλικία έχει αρχίσει να τον καταβάλλει, το πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ τον κάνει να τρελαίνεται και βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μια πολιτική και καλλιτεχνική διαμάχη που σχετίζεται με την τελευταία ανάθεση που του έχει γίνει.

 

21:00 Barricade

Σκηνοθέτης: David Klammer

Παραγωγός: David Klammer

Σενάριο: David Klammer

Διευθυντής φωτογραφίας: David Klammer

Διάρκεια: 83’

Country: Γερμανία

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά

Το Οδόφραγμα είναι ένα ντοκιμαντέρ για την κατάληψη του δάσους Ντάνενροντ στην Έσση, η οποία τερματίστηκε τον Δεκέμβρη του 2020. Δείχνει την ζωή των ακτιβιστών μέσα στο δάσος και δεντρόσπιτα που φτιάξανε. Κάποια από αυτά είχαν ύψος 30 μέτρων και βρίσκοταν πάνω στα κλαδιά.  Κυρίως όμως παρουσιάζει τον αγώνα των ακτιβιστών ώστε το να βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες του πλανήτη στο μέλλον.  Μια πάλη που την δίνουν με θάρρος και με την καρδιά τους.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00   Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο

Σκηνοθεσία: Δομήνικος Ιγνατιάδης

Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου

Σενάριο: Δομήνικος Ιγνατιάδης, Μαρίτα Τζατζαδάκη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Θωμάς, Βασίλης Καλέμος

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2021

Διάρκεια: 95’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά/γερμανικά

Ηθοποιοί: Effi Rabsilber (Γαβριέλα νεαρή, αφηγήτρια), Αλέξανδρος Κωχ (αφηγητής), Ευλαμπία Ζαβού (αφηγήτρια), Μαρίτα Τζατζαδάκη (Γαβριέλα μεγάλη)

Αφήγηση: Effi Rabsilber

H ιστορία μιας γυναίκας γεννημένης στη μεταπολεμική́ Γερμανία και της ακαταμάχητης ανάγκης της να ζήσει, να αγαπήσει και να έχει αξία. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό της, ο γιος της ξεκινά́ μια ενδελεχή έρευνα στο ημερολόγιό της, στην αλληλογραφία της, στους ανθρώπους και στα μέρη που γνώρισε. Ένα ταξίδι από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που διατρέχεται από́ ένα και μόνο ερώτημα: «Τι είδους ζωή́ είναι αυτή́;». Κατά́ τη διάρκεια του ταξιδιού́ του, ο γιος προσπαθεί́ να συμφιλιωθεί́ με τη μητέρα του, την πάντα φευγάτη, την πάντα κάπου αλλού́: τη «Γερμανίδα με το ποδήλατο».

 

20:00   80,000 Schnitzel

Σκηνοθέτης: Hannah Schweier

Παραγωγός: Stefan Sporbert, Lorena Junghans

Σενάριο: Hannah Schweier

Διευθυντής φωτογραφίας: Stefanie Reinhar

Διάρκεια: 103

Χώρα: Γερμανία

Ετος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: γερμανικά

Βραβεία: Critics Choice Award@Zurich International Film Festival, Verdi Prize for Humanity and Fairness@Dok.Leipzig, Winner@Bardolino Filmfestival BFF.

Η Μπέρτα Ζένεφελς, 84 ετών, δεν έχει δει ποτέ την θάλασσα. Δεν έφυγε σχεδόν ποτέ από το «Τελωνείο» την αγαπημένη της φάρμα στην Βαυαρία. Κάθε μέρα, η γεννημένη νοικοκυρά, στεκόταν στην κουζίνα, όπου και τηγάνιζε χιλιάδες σνίτσελ για τους επισκέπτες της. Μια ζωή σμιλεμένη με σκληρή δουλειά, μια ζωή που κανείς πλέον δεν θέλει να ζει. Κατά την διάρκεια της ζωής της, βρέθηκε στο σημείο να κηδέψει τον πρωτότοκο γιο της, τον άντρα της, τον εγγονό της και τον νεότερο γιο της. Καθένας από αυτούς έζησε και πέθανε για το μεγάλο όνειρο του «Τελωνείου».  Χωρίς όμως διάδοχο, η φορτωμένη με χρέη φάρμα απειλείται με χρεοκοπία. Τώρα όμως η εγγονή Μόνικα, 34 ετών, εμφανίζεται από το πουθενά και αποφασίζει να σώσει την φάρμα της οικογένειας, παρά το απολυτήριο λυκείου, τον ένα χρόνο παραμονής στο εξωτερικό και ένα αποκτηθέν πτυχίο.  Η αδελφή της και ταυτόχρονα σκηνοθέτιδα της ταινίας η Χάνα Σβάιερ, 39 ετών, δεν είναι τόσο ευχαριστημένη με την ιδέα της αδελφής της. Ως εκείνη την στιγμή οι ζωές και τα όνειρά τους είναι άρρηκτα δεμένα, αλλά από την στιγμή που η Μόνικα δουλεύει στην φάρμα, δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο.  Γι’ αυτό η Χάνα αποφασίζει να ανακαλύψει τι κινητοποιεί την αδελφή της και εάν θα καταφέρει να βρει τελικά την πραγματική ευτυχία.

 

Στο Άργος


 

8Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Άργος: Από 11 έως 13 Απριλίου στο Cine Valia

 

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει 8-17 Απριλίου στην έδρα του, την Καλαμάτα, και σε άλλες 11 πόλεις του δικτύου, μεταξύ των οποίων και το Άργος! Το ραντεβού δίνεται στο Cine Valia (Αγίου Κωνσταντίνου & Παπανικολάου) από τις 11 έως τις 13 Απριλίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, αφιέρωμα στην Ισότητα αλλά και «Ντοκιμαντέρ για όλους» με καθολικά προσβάσιμες προβολές!

3 ημέρες, 5 ταινίες 

 

Το πρόγραμμα προβολών του Άργους περιλαμβάνει 5 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, 3 ελληνικά και 2 ξένα (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), εκ των οποίων τα τέσσερα από την κυρίως ζώνη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου και ένα ντοκιμαντέρ από το Αφιέρωμα στην Ισότητα («I Am Belmaya/ Είμαι η Μπελμάγια»). Οι περισσότερες από τις ταινίες που θα προβληθούν έχουν λάβει διακρίσεις στα Φεστιβάλ του κόσμου. Θα προβληθεί, επίσης, το νέο  ντοκιμαντέρ «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» (2022) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ Πελοποννήσου προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ειδικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι οι «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής», στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49, Καλαμάτα) από τις 3 έως τις 13 Απριλίου μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο.

 

Πρόγραμμα Προβολών στο Cine Valia

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 «I Am Belmaya» (Είμαι η Μπελμάγια) των Sue Carpenter& Belmaya Nepali (Ηνωμένο Βασίλειο, 2021) –Αφιέρωμα στην Ισότητα

20:00 «Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας» της Κλεώνης Φλέσσα (Ελλάδα, 2022)

 

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19:30 «Χρυσή Αυγή, υπόθεση όλων μας» της Ανζελίκ Κουρούνη (Ελλάδα, 2021)

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:30 «Invisible» (Αόρατοι) της Μαριάννας Κακαουνάκη (Ελλάδα, 2021)

20:00 «Juan» (Χουάν) της Louise Heem (Γαλλία, 2020)

 

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. Επίσης, 25 ταινίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες και online, δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας μας www.peloponnisosdocfestival.com  καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ (8-17 Απριλίου) για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

 

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και της InterAction Art. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι η Κλεώνη Φλέσσα.

Για περισσότερα νέα γύρω από το Φεστιβάλ και τις παράλληλες εκδηλώσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ και στο Instagram, instagram.com/peldocfest .

 

Μείνετε συντονισμένοι, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται!