spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤα funds πάνε σε πλειστηριασμό ένα στα δύο κόκκινα δάνεια

Τα funds πάνε σε πλειστηριασμό ένα στα δύο κόκκινα δάνεια

Καταιγίδα πλειστηριασμών φέρνει η διαδικασία διαχείρισης δανείων από εξειδικευμένες εταιρείες, καθώς στο σχεδιασμό τους προβλέπεται ότι μόνο τα μισά δάνεια θα ρυθμισθούν για να εξυπηρετηθούν από τους δανειολήπτες με ευνοϊκότερους όρους, ενώ τα άλλα μισά θα πάρουν την οδό της ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων.

Μιλώντας σήμερα στο Banking Summit του Moneyreview, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Cepal Hellas, Αρτέμης Θεοδωρίδης εξήγησε πώς θα γίνει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν περάσει στις εταιρείες διαχείρισης μέσα από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που έκαναν οι τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις.

Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, εν μέρει και εξαιτίας της πανδημίας, ο κ. Θεοδωρίδης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η ανάκτηση αυτών των δανείων θα γίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό και δεν θα υπάρξουν καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων.

«Το θέμα των τιτλοποιήσεων μας απασχολεί ιδιαίτερα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα senior ομόλογα δεν θέλουμε να έχουν πρόβλημα» (σ.σ.: πρόκειται για τα ομόλογα που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο). Αναφερόμενος στη διαδικασία είσπραξης, ο κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι «τα business plans έχουν μεγάλο χρονικό βάθος» και εξήγησε ότι η σχέση ρευστοποιήσεων και ρυθμίσεων σε αυτά τα σχέδια είναι 50-50. Δηλαδή, για ένα στα δύο δάνεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων με πλειστηριασμό και τα υπόλοιπα θα ρυθμισθούν.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η διαδικασία εξελίσσεται καλύτερα από το αρχικό σχέδιο και δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος, παρά τις νέες πιέσεις που έχει προκαλέσει η κρίση στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί με κρατικές εγγυήσεις ανέρχονται σε 32 δισ. ευρώ και αποτελούν περίπου το 1/3 του συνόλου των δανείων που έχουν περάσει στις εταιρείες διαχείρισης, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 110 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες διαχείρισης αναμένεται να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο στο σύνολο των δανείων που διαχειρίζονται, οδηγώντας περίπου τα μισά εξ αυτών σε ρύθμιση και τα άλλα μισά σε πλειστηριασμούς.

Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων δεν έχουν προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς τις ρυθμίσεις, ενώ ως τώρα δεν προχώρησαν γρήγορα και οι πλειστηριασμοί, λόγω των μέτρων που ίσχυσαν στην περίοδο της πανδημίας. Το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων, ολοκληρώθηκαν περίπου 84.000 ρυθμίσεις για δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Με αυτό τον ρυθμό, για να ρυθμίσουν τα μισά από τα δάνεια που διαχειρίζονται, οι εταιρείες θα χρειάζονταν σχεδόν 16 χρόνια!

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, η πρόθεση των εταιρειών διαχείρισης να αξιοποιήσουν σε τόσο μεγάλη έκταση το εργαλείο των πλειστηριασμών, παρότι μέχρι τώρα η ζήτηση από αγοραστές ήταν πολύ μικρή και τα περισσότερα ακίνητα κατέληγαν στις ίδιες τις τράπεζες, ενώ έχουν εκφρασθεί φόβοι ότι οι υπερβολές στους πλειστηριασμούς θα προκαλούσαν πιέσεις στην αγορά ακινήτων. Ο κ. Θεοδωρίδης ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας «επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, η αγορά των ακινήτων, μέχρι την έναρξη του πολέμου, ήταν αρκετά καλή».

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μείωσης της εισπραξιμότητας των κόκκινων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος της Quant, Νίκος Βαρδαραμάτος τόνισε στο ίδιο πάνελ ότι δεν υπάρχει «ορατή ανησυχία για τα δάνεια των ιδιωτών», καθώς οι πιέσεις στα εισοδήματα από τον πληθωρισμό δεν έχουν προκαλέσει ακόμη αρνητική επίδραση στην εισπραξιμότητα.

Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Φατσέα, General Manager Retail, SB & AGRI Recovery της Intrum Hellas τόνισε ότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή, αλλά «δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις. Οι εισπράξεις είναι σε καλά επίπεδα». Η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός τελικά θα λειτουργήσει, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται ως τώρα. Χαρακτήρισε «εξαιρετικό εργαλείο το νέο πτωχευτικό πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι εξωδικαστικός μηχανισμός προσέλκυσε το ενδιαφέρον».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ