spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΈμποροι Πελοποννήσου προς κυβέρνηση: Έρχεται "τσουνάμι" λουκέτων

Έμποροι Πελοποννήσου προς κυβέρνηση: Έρχεται “τσουνάμι” λουκέτων

 

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλαν οι έμποροι Πελοποννήσου εκφράζοντας την ανησυχία τους για το κακό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και ζητώντας για άλλη μία φορά μέτρα στήριξης:

Η Επιστολή:

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, σε περίπτωση που δεν σας το έχουν διαμηνύσει ή που αδυνατείτε να το αφουγκραστείτε, ότι το κλίμα που επικρατεί στην αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου ευνοϊκό και παραμένει υποτονικό.
Έχουν περάσει δέκα μέρες από την ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού και τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, η αναδουλειά στα μαγαζιά χτυπάει κόκκινο, τα έξοδα τρέχουν και οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά είδη παίρνουν φωτιά.

Η οικονομική ασφυξία με τα υπέρογκα έξοδα και χρέη από τις ατέλειωτες υποχρεώσεις έχει οδηγήσει όλους τους κλάδους της αγοράς σε αναστάτωση. Σε όλα αυτά έρχεται να επανεμφανιστεί και ο φόβος για την υπερμεταδοτικότητα του ιού και συγκεκριμένα της μετάλλαξης Όμικρον.

Η αναστάτωση και οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί δεν αφορούν μόνο τον κλάδο της εστίασης στον οποίο επιβλήθηκαν κυρίως τα μέτρα, αλλά επηρεάζουν και τον κλάδο του λιανεμπορίου.

Είναι φανερό ότι για να έχουν δουλειά όλοι οι κλάδοι, θα πρέπει να υπάρχει ρευστότητα και άνθρωποι από όλους τους κλάδους που να μπορούν να ξοδεύουν. Το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους καταναλωτές έχει φανεί ήδη στους τζίρους των επιχειρήσεων στις γιορτές, με μείωση έως και 40%. Αυτό το κλίμα συνεχίζεται, παρότι ξεκίνησαν χθες και οι εκπτώσεις, με το καταναλωτικό κοινό να παραμένει μουδιασμένο και η αγορά να είναι αποδυναμωμένη.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της προσπαθεί ναι μεν να βρει την ισορροπία και να μετριάσει την πίεση στο ΕΣΥ αλλά όλα δείχνουν ότι ακόμα δεν έχει βρει το σωστό τρόπο, παρόλο που πλησιάζουν δύο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας. Ανακοινώνει μέτρα και όλοι οι κλάδοι σπεύδουν να ζητήσουν ουσιαστικά αντισταθμιστικά μέτρα. Φωνάζουν πολύ καιρό ότι χωρίς βιώσιμα μέτρα στήριξης δεν θα μπορέσουν τα ορθοποδήσουν και θα αναγκαστούν να βάλουν στα μαγαζιά τους λουκέτο.

 

Όλα όμως οδεύουν στις καλένδες, δίνοντας «ψίχουλα» προκειμένου να κατευνάσουν την οργή. Πώς θα πληρωθούν όλα αυτά τα έξοδα; Είναι αδύνατον. Απαιτούνται άμεσα επικεντρωμένες και συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «τσουνάμι» λουκέτων και απολύσεων στην αγορά.

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να μεταφέρει το κλίμα της αγοράς και να προτείνει λύσεις όπως η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και η άμεση διαγραφή χρεών προκειμένου να στηριχθούν ενεργά οι ΜμΕ προτού οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Βαγενάς
Ο Γεν.Γραμματεας
Αντώνιος Καλοθέου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων