Δωρεά αγάπης κρατουμένων της Φυλακής Ναυπλίου

0

Στις δύσκολες τούτες ημέρες που διανύουμε με την έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον», τον διχασμό που ‘χει φέρει στην κοινωνία η πανδημία, τα εγκλήματα και τα σκάνδαλα που κατακλύζουν την καθημερινή ειδησεογραφία και εν γένει την έλλειψη ανθρωπιάς, φώς αγάπης και αισιοδοξίας σκορπίζει μια πρωτοφανής και αξιέπαινη πρωτοβουλία ομάδας φυλακισμένων στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου.

Ειδικότερα ομάδα δεκαεπτά – μέχρι σήμερα – κρατουμένων υπέγραψαν με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής τους από τον κ. Γραμματέα του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου αντίστοιχες Δηλώσεις τους Δωρεάς Οργάνων και Ιστών απευθυνόμενες προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Ο επικεφαλής της ομάδας αυτής κρατούμενος κ. Γεράσιμος Τσουχλάκης ευελπιστεί ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι συμπολίτες μας, όχι μόνον φυλακισμένοι, διότι, ως γνωστόν, στην Ελλάδα το ποσοστό των Δωρητών Οργάνων και Ιστών είναι από τα μικρότερα παγκοσμίως, οι λίστες αναμονής μοσχευμάτων τεράστιες και κάθε χρόνο χάνονται οι ζωές πολλών συνανθρώπων μας, οι οποίοι θα είχαν σωθεί αν όλοι μας κάναμε ό,τι έκαναν οι φιλάνθρωποι συμπολίτες μας, αν και φυλακισμένοι.
Ένα «εύγε» είναι το λιγότερο που τους αξίζει.

 

Η ιδέα της δωρεάς οργάνων

Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της Μεταμόσχευσης.

Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή.
Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της Δωρεάς Ιστών.

Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική & τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων & όλου του κοινωνικού συνόλου.

Το σπουδαιότερο παράγοντα στην εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων αποτελεί η ύπαρξη ή όχι κατάλληλων και επαρκών μοσχευμάτων. Η έλλειψη μοσχευμάτων και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης, δυστυχώς διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο

Πέρα από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες αφορούν τις μεταμοσχεύσεις και την πρόοδο που σημειώνεται στον οργανωτικό τομέα, η αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, παραμένει μόνο μία:

Η υιοθέτηση και η διάδοση της ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ, μια πράξη η οποία βασίζεται στην ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.