Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας:

«Αξιότιμοι Πρόεδροι και αξιότιμα μέλη των Δ.Σ.,

Το ΥΠΕΝ, μετά από 13 μήνες επιμονής του Δήμου Πόρου, γνωστοποίησε τα αριθμητικά μεγέθη της παραγωγής και της έκτασης των 25 υπό θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ της χώρας. Πρόκειται για συνταρακτικά στοιχεία που αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι με την ίδρυση των ΠΟΑΥ θα υπάρξει αύξηση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στην χώρα κατά 24 φορές σε έκταση και 4 φορές σε παραγωγή (με πλήρη απελευθέρωση μετά το 6ο έτος).

Εξίσου συνταρακτικό είναι το γεγονός ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι καν σε γνώση της κεντρικής αιρετής Διοίκησης (καταγράφηκαν στο ίδιο χαρτί από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ για πρώτη φορά) και ότι το σχέδιο ιχθυο-βιομηχανοποίησης του παράκτιου χώρου υλοποιείται στον «αυτόματο πιλότο» από τους παράγοντες του κλάδου και κάποιους χαμηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους.

Και μέχρι σήμερα η αλήθεια είναι ότι η Τ.Α. δεν έχει ορθώσει επαρκώς το ανάστημά της απέναντι στην θεσμική αυτή εκτροπή.

Η θέση της ΚΕΔΕ σχετικά με το θέμα είναι ξεκάθαρη και έχει εκφραστεί με την υπ’ αριθμ. 682/17.12.2021 Απόφαση του Δ.Σ. της.

Ωστόσο, στην συνέχεια δεν έχει υπάρξει μαχητικότητα από μέρους της για την υποστήριξή της και το θέμα βρίσκεται εκτός της πραγματικής ατζέντας των διεκδικήσεών της προς την Κυβέρνηση. Από την άλλη, η ΕΝ.ΠΕ. μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο σχετικό κάλεσμα που της έχω απευθύνει δύο φορές μαζί με τον συνάδελφό μου Δήμαρχο Ξηρομέρου Ι. Τριανταφυλλάκη εκ μέρους της Π.Σ.Επιτροπής.

Τα νέα δεδομένα θεωρούμε ότι δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο αδράνειας. Θεωρούμε ότι τα Δ.Σ. των δύο Ενώσεων έχουν θεσμική υποχρέωση να συζητήσουν επειγόντως το θέμα και -κατά την άποψή μας- να λάβουν Αποφάσεις ανάληψης κοινών ενεργειών μέσω των οποίων θα εξασφαλίσουν την άμεση απόσυρση του σχεδιασμού και τον επανακαθορισμό του στην συνέχεια υπό τις δύο εύλογες προϋποθέσεις που ήδη έχει οριοθετήσει η Π.Σ.Επιτροπή (1. Να προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον παράκτιο χώρο, 2.

Να είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της Τ.Α. για την αδειοδότηση των Π.Ο.Α.Υ.).
Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και αναμένουμε εναγωνίως πρόσκλησή σας για να συμμετάσχουμε στην συζήτηση του θέματος στα Δ.Σ. των Ενώσεών σας.

Με τιμή,

Ιωάννης Δημητριάδης, Δήμαρχος Πόρου»