Μεσσηνία: Ακριβό μου αγουρέλαιο

0

Στα 4 ευρώ τιμή ασφαλείας έκλεισε εμπορική συμφωνία ο Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα» για την πώληση φετινού αγουρέλαιου

Με 4 ευρώ έκλεισε εμπορική συμφωνία ο Συνεταιρισμός “Θερμησία Δήμητρα” για την πώληση του φετινού αγουρέλαιου.

Μία πρώτη κρούση από έμπορο στον Συνεταιρισμό Γλυφάδας Μεσσηνίας να αγοράσει λάδι σε χαμηλή τιμή δεν βρήκε ανταπόκριση, αφού κανείς δεν δέχτηκε να του πουλήσει.
Σε δήλωση που έκανε στον Αγρότυπο ο κ. Ιωάννης Κορόντης, Γραμματέαε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Θερμησία Δήμητρα λέει :  έχουμε κλείσει συμφωνία με τα 4 ευρώ, από εμάς έχουν φύγει έως τώρα δύο βυτία με αγουρέλαιο και έπονται κι άλλα. Ελπίζουμε ότι η όψιμη χρονιά που διανύουμε θα κλείσει με καλές αποδόσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μας έγινε μια πρόταση από έμπορο της περιοχής για τιμή παραγωγού στα 3,10 για έξτρα παρθένο Μαυρολίσιο και 3,20 για φετινό έξτρα παρθένο Βάτσικο από Κορωνέικη. Οι παραγωγοί όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την τιμή και δεν δέχτηκαν να πουλήσουν το λάδι τους.

Η χαμηλή τιμή ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα με τις χαμηλές αποδόσεις που υπάρχουν φέτος στην παραγωγή. Επίσης οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει αυτή την εποχή να υπάρχουν δακοπροσβολές κάτι που έχει προβληματίσει τους παραγωγούς».

Πάντως κύκλοι της αγοράς τροφίμων αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι φέτος το καλής ποιότητας ελαιόλαδο θα πληρωθεί σε καλή τιμή γιατί δεν είναι πολύ. Αξίζει α αναφέρουμε ότι στο ράφι η τιμή λιανικής για το λάδι αυξήθηκε κατά 18,5%.

Στο μεταξύ η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (Asociación Agraria jovenes Agricultores -ASAJA) αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της, από τις 25 έως τις 31 Οκτωβρίου, τα φρέσκα ελαιόλαδα στην Ισπανία έχουν τιμή παραγωγού τα έξτρα παρθένα στα 3,63 ευρώ το κιλό και τα λαμπάντε στα 2,79 ευρώ.