Τα νέα μέτρα οδηγούν την εστίαση στην καταστροφή

0

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε οι κυβέρνηση σχολιάζουν οι επιχειρηματίες της εστίασης.  Κάνουν λόγο για την «χαριστική βολή» στις επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης ζητώντας παράλληλα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση ώστε να μην μπούνε λουκέτα στα μαγαζιά και μείνουν άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου. 

Δέσμη νέων μέτρων για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, που σαρώνει τη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Από το Σάββατο ( 06/11) και μετά οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να εισέρχονται στα καταστήματα με rapid τεστ, ενώ οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το απαραίτητο πιστοποιητικό.

Όπως αναφέρουν οι καταστηματάρχες της εστίασης ακόμα μία φορά η κυβέρνηση χτυπά την εστίαση. «Δεν θα αντέξουμε» λένε.

Το αρνητικό αποτέλεσμα rapid test θα είναι πλέον το «διαβατήριο» των ανεμβολίαστων για να μπουν στα εμπορικά κέντρα καθώς και σε όλους τους μικτούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εξωτερικοί χώροι. Πρόκειται για ένα μεγάλο κόστος που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πελατεία των καταστημάτων εστίασης, εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς.

Επιπλέον οι έλεγχοι απαιτούν μεγαλύτερο κόστος για τις επιχειρήσεις καθώς ένας (τουλάχιστον) υπάλληλος θα πρέπει να κάνει την ταυτοποίηση των στοιχείων.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς στις επιχειρήσεις μας» σχολιάζουν επιχειρηματίες της εστίασης.

Οι επιχειρηματίες όπως εξηγούν, πλέον είναι θέμα επιβίωσης το να μείνουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές. «Δουλέψαμε 3 μήνες, δεν έχουμε τις οικονομικές αντοχές να πληρώνουμε ένα επιπλέον άτομο να κάνει ελέγχους, και από την άλλη δεν μπορούμε να διώχνουμε τους πελάτες μας». Εδώ και 19 μήνες γίνεται ένας διαχωρισμός των πελατών «Εμείς τους θέλουμε όλους στα μαγαζιά μας και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους» τονίζουν.

Μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες όσων αφορά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας.

Όπως εξήγησαν από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες κάνουν ότι μπορούνε για να υπάρχει ασφάλεια στα καταστήματα της εστίασης αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει «πλάτη» στους επιχειρηματίες καθώς προμηνύεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Μέτρα ή αλλιώς… «λουκέτα»

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυβέρνησης το 40% περίπου του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.« Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται μία μεγάλη μείωση των πελατών μας».

Αυτό που ζητουν είναι να υπάρξουν μέτρα που θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις «ζωντανές».

όπως επισημαίναν  αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Μείωση της φορολογίας
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και
  • Μείωση ενοικίων.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μην δούμε λουκέτα στην αγορά».