spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΈργα 19 εκ ευρώ θα πραγματοποιηθούν στη Μεσσήνη

Έργα 19 εκ ευρώ θα πραγματοποιηθούν στη Μεσσήνη

Τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών δύο μεγάλων έργων, συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ, με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα για τη Μεσσήνη που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Μεσσήνης, κ. Γιώργο Αθανασόπουλο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το επόμενο διάστημα:

• Του εμβληματικού έργου που σχετίζεται με τον βιολογικό καθαρισμό Πεταλιδίου, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ –έργου με σημαντικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα που έρχεται να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή– και

• Των έργων για την αλλαγή διαρρύθμισης και χρήσης μέρους του κτηρίου Ι.Ε.Ε.Ν.Φ, που παραμένει «ανενεργό» για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου το Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης θα αποδοθεί στους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής ως ένας νέος πυρήνας πολιτισμού.

Στη διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεσσήνης, επί τάπητος βρέθηκαν επίσης οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου, η εξέλιξη όλων των μεγάλων έργων που ήδη πραγματοποιούνται στην περιοχή –όπως το έργο ύψους 4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την κατασκευή 50 χιλιομέτρων δικτύου αγροτικής οδοποιίας– η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του Δήμου, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση, προκειμένου –μέσα από ώριμα έργα– να αλλάξει την όψη των τοπικών κοινωνιών και να βελτιώσει στην πράξη, την καθημερινότητα των κατοίκων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και στις συνέργειες με άλλα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν, τέλος, οι θεσμικές παρεμβάσεις που πρόκειται να αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα, με πρώτη και κύρια την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στο Κράτος.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι με τη συνεργασία γίνονται θαύματα. Με χαρά βλέπουμε να υλοποιούνται στην περιοχή σημαντικά έργα που δίνουν πνοή στην τοπική κοινωνία: έργα πολιτισμού, έργα αθλητισμού, έργα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος. Έργα, δηλαδή, που σχεδιάσαμε από κοινού και που –όλα μαζί– αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, αφήνουν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία και παρακινούν τους συμπολίτες μας να ατενίσουν με αισιοδοξία το καλύτερο αύριο που έρχεται. Και θα ήθελα, εδώ, να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του βιολογικού καθαρισμού Πεταλιδίου, ένα μεγάλο έργο πράγματι. Την πρώτη φορά, κ. Δήμαρχε, που συναντηθήκαμε έμοιαζε με όνειρο. Το όνειρο, όμως, μπορεί να γίνει σχέδιο. Και το σχέδιο μπορεί να γίνει πράξη. Ανακοινώνω, λοιπόν, ότι το έργο αυτό θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή σίγουρα μέσα στον Νοέμβριο. Γιατί, σκοπός μας είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

Ο κ. Πέτσας έκανε, επίσης, ξεχωριστή αναφορά στη σημασία του εμβολιασμού, επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους, τους οικείους τους και το κοινωνικό σύνολο.

Στη σύσκεψη, στο Δημαρχείο Μεσσήνης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, κ. Μίλτος Χρυσομάλλης και κ. Περικλής Μαντάς, καθώς και ο Μεσσήνιος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος, Λούης Τσάτουμας, που έχει φέρει στη χώρα μας παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου Δημοτικού σταδίου Μεσσήνης. Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους. Μεταξύ άλλων: τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) για πρώτη φορά, 400 καθίσματα στις εξέδρες, προβολείς και νέο φυσικό χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

«Με αφορμή το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο, θα ήθελα να πω δυο λόγια για όλους όσοι μπαίνουν στον στίβο της ζωής και, εν προκειμένω, της πολιτικής ζωής, για να κάνω μία «αλληγορία» με αυτό το επίπεδο της αθλητικής ζωής που θα μπορείτε να χαίρεστε σε αυτό το ανακαινισμένο πλέον στάδιο. Όλοι –και το εννοώ πραγματικά– έχουν καλές προθέσεις. Κρινόμαστε, όμως, από το αποτέλεσμα. Και για να έρθει το αποτέλεσμα –και στην πολιτική ζωή και στην αθλητική ζωή– χρειάζονται τρία πράγματα. Χρειάζεται σχέδιο. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Και χρειάζεται συνεργασία. Και το έργο που βλέπουμε, σήμερα, είναι αποτέλεσμα αυτού του τρίπτυχου. Γιατί, πράγματι χρειάστηκε να υποβληθεί ένα σχέδιο. Χρειάστηκε δουλειά για να βρεθεί η χρηματοδότηση. Και χρειάστηκε συνεργασία για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα. Και συνεχίζουμε. Γιατί, και το κτήριο της Διοίκησης θα προχωρήσει. Έχει ήδη υποβληθεί η σχετική πρόταση από τον Δήμο για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Και ο χώρος κάτω από τις κερκίδες, όπως άκουσα και από τον κ. Περιφερειάρχη, θα γίνει και αυτός. Μαζί με τα υπόλοιπα, λοιπόν, έργα στους άξονες του πολιτισμού, του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα που δρομολογούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών στην περιοχή, δημιουργούμε –μαζί– το πλαίσιο εκείνο που θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Και έτσι θα μπορέσουμε, πραγματικά, να κρατήσουμε τη βία και τον διχασμό έξω από οτιδήποτε μπορεί να μας χωρίζει, βλέποντας –μέσα από τη συνεργασία και την ομόνοια– μόνο ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, εγκαινιάζοντας το νέο Δημοτικό στάδιο.
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων σημείωσε: «Θεωρήσαμε ως πρώτη προτεραιότητα στον τομέα του αθλητισμού, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση αυτού του αθλητικού κέντρου. Σε αυτή την προσπάθεια και στην αγωνία μας ταυτόχρονα, βρήκαμε θετική ανταπόκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών», για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «“το κάθε μέρα μαζί με τον πολίτη” γίνεται πράξη. Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε το μέλλον για τον τόπο μας, με τη σημαντική συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα αθλητικών υποδομών, πολιτισμού, υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα και σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα προστασίας του περιβάλλοντος». Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Πέτσα για τη συμβολή και τη στήριξη του Δήμου Μεσσήνης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε ζητήματα που χρονίζουν και ταλαιπωρούν τον πολίτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων