Λαϊκές αγορές: Οργισμένοι οι παραγωγοί με το υπουργείο Ανάπτυξης

0

«Μας διώχνουν από τη δουλειά μας»

Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών καθώς αντιδρούν σφόδρα στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες και στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Μάλιστα επαγγελματίες του χώρου, μιλώντας στο newsbomb.gr, ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει τις επόμενες ημέρες ισχυρή κινητοποίηση καθώς πρόκειται, όπως λένε, για ένα σχέδιο νόμου που δημιουργεί πολλά προβλήματα στον κλάδο και ουσιαστικά «διώχνει» τους παραγωγούς από τις λαϊκές.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο, όπως αναφέρει, καταπατά τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί και δεν υιοθετεί τις προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου.

Όσον αφορά στα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία αντιδρούν οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών περιγράφονται με σαφήνεια στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας: «Προκηρύσσει τις άδειες των παραγωγών μία φορά τον χρόνο και στην ουσία τούς θέτει εκτός λαϊκών αγορών.

Προβλέπει τη μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές. Θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την εκ νέου χορήγηση θέσης σε λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. δ′ της παρ. 5 του άρθρου 48, την πώληση του πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον της δηλωθείσας ποσότητας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για τα είδη που αναφέρονται στην άδειά του. Έχει εξοντωτικά πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και στην απώλεια της άδειας. Θέτει και πάλι θέμα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αποκλείει τους Πωλητές Βιομηχανικών Ειδών και τους Ανθοπαραγωγούς από τα παζάρια».