spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΗ Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου για το πρόβλημα του νερού

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου για το πρόβλημα του νερού

Το πρόβλημα με το νερό στον τόπο μας είναι διαχρονικό. Για την κακή του ποιότητα και για την ανεπάρκειά του – κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες- δεν φταίει « το κακό μας το ριζικό» αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και των διορισμένων ή εκλεγμένων τους στελεχών ως νομάρχες, περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

Η τωρινή δημοτική αρχή παρά τις βαρύγδουπες επικοινωνιακές δηλώσεις για έργα και τους ακριβοπληρωμένους από τη ΔΕΥΑΝ συμβούλους για την προβολή της επιχείρησης στα ΜΜΕ, έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο.

Συγκεκριμένα:

• Ανεπαρκείς και μη λειτουργικές υποδομές.

• Πεπαλαιωμένο δίκτυο με τις τεράστιες διαρροές.

• Υποβάθμιση σε προσωπικό της υπηρεσίας ύδρευσης.

• Μη αξιοποίηση των φυσικών αποθεμάτων νερού.

· Από τα Οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΥΑΝ των τελευταίων ετών διαπιστώνεται, ότι η επιχείρηση συνεχίζει να παράγει ζημιές και ελλείμματα.

Στις επίμονες εκκλήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα που αφορούν στην ποιότητα και στη διαχείριση του νερού ο δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι κωφεύουν . Για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου διάλογος σημαίνει να μιλάει ο δήμαρχος μία ώρα και οι σύμβουλοι το πολύ πέντε λεπτά διακόπτοντάς τους συνεχώς. Αυτή είναι η δημοκρατία που βιώνουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Αξίζει να τονίσουμε και την στάση των υπόλοιπων παρατάξεων όπως και των ανεξάρτητων συμβούλων καθώς η απραξία τους συμβάλλει και ευνοεί τον δήμαρχο στο να παραμένουν όλοι οι δημότες στο σκοτάδι για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι το νερό που καταναλώνουμε.

Το ότι δεν έχουν παρθεί μέχρι τώρα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της πηγής της Λέρνης δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα.

Είναι όμως μόνο αμέλεια ή μεθόδευση για να πάμε στη λύση της κατασκευής με ΣΔΙΤ εργοστασίου αφαλάτωσης και να πίνουμε εμπορευματοποιημένο πανάκριβο νερό; Όπως το παινεύτηκε κομπάζοντας ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο.

Γιατί δεν έχουν γίνει έργα προστασίας και υδρομάστευσης της πηγής;

Γιατί δεν έχει γίνει το έργο αποχέτευσης των Μύλων και δεν έχει απομακρυνθεί το παρακείμενο νεκροταφείο;

Γιατί από τον υδροφόρο ορίζοντα της πηγής αντλούνται ακόμη ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις και δεν αρδεύονται οι εκτάσεις αυτές από το δίκτυο του Αναβάλου, ώστε να μην πέφτει η στάθμη της πηγής Λέρνη, με αποτέλεσμα να μένει το Ναύπλιο χωρίς κατάλληλο νερό;

Με περίσσιο θράσος στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το νερό αυτή τη στιγμή δεν είναι μεν πόσιμο αλλά είναι ασφαλές.(;)

Πως μπορεί να είναι ασφαλές το νερό σε περιοχές του Δήμου μας έχοντας 380 νιτρικά με όριο το 50; Οι μελέτες λένε ξεκάθαρα ότι όταν χρησιμοποιηθεί είτε πίνοντάς το είτε πλένοντας και βράζοντας τα λαχανικά είτε τρώγοντας τα πλυμένα με αυτό το νερό φρούτα, θα μετατραπεί σε νιτρώδη άλατα, τα οποία όμως με τη σειρά τους μπορεί να μεταβληθούν σε μια από τις ισχυρότερες καρκινογόνες οικογένειες χημικών ενώσεων που είναι γνωστές ως νιτροζαμίνες.

Καλά θα κάνει λοιπόν η δημοτική αρχή να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια της αυτοπροβολής μέσω των ΜΜΕ , να αφήσει την αυταρχικότητα , τις ειρωνείες και τις εκρήξεις χουλαγκανικού τύπου όταν της ασκείται κριτική και να μπει στη λογική του διαλόγου.

Άλλωστε οφείλει να δώσει απαντήσεις όχι μόνο για τις απαράδεκτες σπατάλες και τις τεράστιες απώλειες νερού και χρημάτων από τις διαρροές του ασυντήρητου ή κακοσυντηρημένου δικτύου της ΔΕΥΑΝ αλλά και για τα οικονομικά ελλείματα και τα χρέη της επιχείρησης.

Δεν είμαστε «παιδιά ενός άλλου θεού» – όπως ειρωνικά μας αποκαλείτε κε δήμαρχε – όσοι ζητάμε το νερό πόσιμο και αρδευτικό ως αγαθό ζωής να εξασφαλίζεται σε επάρκεια και καλή ποιότητα για τις προσωπικές και τις επαγγελματικές ανάγκες.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Κώστας Γκόνης
Μαρία Αλημπέρτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων