Εργολάβοι διεκδικούν από την Περ. Πελοποννήσου 172 εκατ. ευρώ

0

Εργολάβοι και μελετητές διεκδικούν 172 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για σταλίες και αποζημιώσεις
Να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες, και όχι μόνο, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου για τα τουλάχιστον 172.807.776 ευρώ που διεκδικούν από την Περιφέρεια εργολάβοι και μελετητές, ως σταλίες και αποζημιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτά, τα 44 εκατ. ευρώ αφορούν την αποζημίωση που αξιώνει ο πρώτος ανάδοχος του έργου Γαργαλιάνοι-Ρωμανός, κάτι το οποίο είχε αναφερεθεί σε παλαιότερο δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με ανακοίνωσή της ζητά να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ειδικότερα, η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, σε ανακοίνωσή της με τίτλο “Ήταν λίγα τα 85 εκατομμύρια ευρώ σταλίες και αποζημιώσεις που είχαμε αποκαλύψει πριν τρία χρόνια” τονίζει: “Με βάση έγγραφα των Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων (κάποιων όχι όλων) αποδεικνύεται ότι ήταν λίγα τα 85 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε αποκαλύψει πριν τρία χρόνια που διεκδικούνται από την Περιφέρεια για σταλίες και αποζημιώσεις.

Ανέρχονται στο ποσό των 172.807.776 ευρώ, με βάση την καταγραφή των υπηρεσιών, που για πρώτη φορά έγινε και μας γνωστοποιήθηκε.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται ποσά τόκων εκατομμυρίων ευρώ που θα επιδικαστούν αν κερδίσουν μέρος ή το σύνολο των διεκδικήσεων. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται ποσά που ήδη έχουν καταβληθεί ή έχουν επιδικαστεί με αποφάσεις δικαστηρίων, που ανέρχονται τουλάχιστον με τα δικά μας στοιχεία σε πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι 5 κατασκευαστικοί όμιλοι διεκδικούν πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης δεν φαίνονται πουθενά διεκδικήσεις εκατομμυρίων ευρώ όπως π.χ. διεκδικήσεις των τραπεζών για το αμαρτωλό έργο Σκούρα-Πυρί, διεκδίκηση εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας που έκανε την μελέτη στο άλλο αμαρτωλό έργο Τζάνε-Καλαμάκι, διεκδίκηση περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ της εκλεκτής δικηγόρου από την Αθήνα της Προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής κ.α.

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει αδήριτή η ανάγκη να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι διεκδικήσεις σταλιών και αποζημιώσεων, ώστε να ενημερωθεί το σώμα, να καταλογιστούν πρώτα και κύρια οι πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο, να πάρει τελικά ο καθένας τις ευθύνες του.

Δεν γίνεται να μην υπάρχουν κονδύλια για τους πυρόπληκτους, για τη δακοκτονία, τη μεταφορά των μαθητών, τη συντήρηση του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου και για άλλες λαϊκές ανάγκες, αλλά με τις πλάτες πολιτικών ηγεσιών και με τη βούλα των δικαστηρίων να διεκδικούνται και να καταλογίζονται σταλίες και αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ”.