Σημαντική επιδείνωση θα σημειώσει ο καιρός τα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ο οποίος τονίζει πως έρχεται κακοκαιρία διαρκείας.

Οι περιοχές που θα «δοκιμαστούν» από αυτό το κύμα κακοκαιρίας όπως όλα δείχνουν θα είναι το Ιόνιο, τα δυτικάκεντρικά και λιγότερο τα βόρεια ηπειρωτικά. Όσο πιο ανατολικά και νότια βρισκόμαστε τόσο πιο ήπιος θα είναι ο καιρός με εξαίρεση τα ανατολικά ηπειρωτικά που βρέχονται από το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο όπου λόγω συγκλίσεων των αέριων ρευμάτων θα εκδηλωθούν κι εκεί έντονα φαινόμενα ή φαινόμενα με διάρκεια μικρότερης όμως έντασης.

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Μετά και την κατακόρυφη πτώση που παρουσίασε η θερμοκρασία στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες θυμίζοντας κανονικό Χειμώνα τη νύχτα και νωρίς το πρωί, ο καιρός θα προσπαθήσει να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο που θέλει περισσότερες βροχές παρά τόσο κρύο. Αυτό θα συμβεί μέσω μιας οργανωμένης κακοκαιρίας η οποία θα προσπαθήσει να βρει τον δρόμο προς της χώρα μας κινούμενη νότια νοτιοανατολικά καθώς αυτή ήδη βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη όπως μπορούμε να δούμε και στον χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΒΟΥΝΑ

Δύο ατμοσφαιρικά βουνά είναι αυτά που εδώ και πολλές ημέρες καθορίζουν την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο. Από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης υψώνεται ένα θερμό ατμοσφαιρικό βουνό (θερμός αντικυκλώνας), ενώ προς τα βορειοανατολικά υψώνεται αντίστοιχα ένα ψυχρό ατμοσφαιρικό βουνό (ψυχρός αντικυκλώνας). Τα βουνά στην ατμόσφαιρα εμφανίζουν αργή κίνηση – τροποποίηση στον χρόνο και αυτός είναι και ο λόγος (σε συνάρτηση και με τη θέση που αυτά έχουν πάρει) για την ανομβρία σε πολλές περιοχές της χώρας ή και το πρόωρο χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ατμοσφαιρικών βουνών συνιστά ένα πλανητικό κύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μία κακοκαιρία (βαρομετρικό χαμηλό) από την βορειοδυτική Ευρώπη, θα καταφέρει να “ξεγελάσει” το θερμό ατμοσφαιρικό βουνό και στην ουσία κινούμενο αρκετά γρήγορα θα προλάβει το θερμό βουνό από τη δυτική Ευρώπη και άρα θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο ώστε να φτάσει μέχρι και τη χώρα μας. Στην πορεία του όμως θα συναντήσει το ψυχρό βουνό προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης και θα αναγκαστεί να εγκλωβιστεί προς την περιοχή της Αδριατικής, της Ιταλίας και του Ιονίου πελάγους. Θα μείνει μέσα εκεί για αρκετές ημέρες παίρνοντας τροφοδοσία από τον συνδυασμό του ψυχρού αέρα που θα κινείται καθώς θα συνδυάζεται με το ψυχρό βουνό βορειοανατολικότερα με τα θερμά θαλάσσια νερά των αυτών γεωγραφικών διαμερισμάτων (δεύτερος χάρτης).

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Η διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω θα προκαλέσει ισχυρή κακοκαιρία και με διάρκεια σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Στον τρίτο μας χάρτη με τους χρωματισμούς μπορούμε να δούμε που αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής (είτε με την μορφή έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή και μέτριας έντασης βροχοπτώσεων μεγάλης όμως διάρκειας).

Οι περιοχές που θα “δοκιμαστούν” από αυτό το κύμα κακοκαιρίας όπως όλα δείχνουν θα είναι το Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και λιγότερο τα βόρεια ηπειρωτικά. Όσο πιο ανατολικά και νότια βρισκόμαστε τόσο πιο ήπιος θα είναι ο καιρός με εξαίρεση τα ανατολικά ηπειρωτικά που βρέχονται από το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο όπου λόγω συγκλίσεων των αέριων ρευμάτων θα εκδηλωθούν κι εκεί έντονα φαινόμενα ή φαινόμενα με διάρκεια μικρότερης όμως έντασης.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι επειδή πρόκειται για ένα κύμα κακοκαιρίας που θα εμφανίσει αρκετά μεγάλη διάρκεια, καλό είναι να ενημερωνόμαστε συνεχώς μιας και μικρές αποκλίσεις στη θέση του βαρομετρικού χαμηλού μπορεί να μεταβάλλουν την ακτίνα επίδρασης του επικίνδυνου καιρού».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη: