spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΠαραγωγή λεμονιού-Κακό το ξεκίνημα για την Αργολίδα

Παραγωγή λεμονιού-Κακό το ξεκίνημα για την Αργολίδα

 

Πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής λεμονιού φαίνεται ότι υπάρχει αυτή την περίοδο στην αγορά, την ώρα που η Αργολίδα μπαίνει στη συλλογή. Όπως μας εξήγησε ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιβερίου, Κώστας Χασάπης, «φέτος μας δίνουν 50 λεπτά, ενώ την περασμένη χρονιά ξεκινήσαμε με 80 λεπτά».

Οι λόγοι που επικαλούνται οι έμποροι για τη μείωση της τιμής έχουν σχέση με τις αθρόες εισαγωγές λεμονιών από Τουρκία, Αφρική, Αργεντινή κ.λπ. Πέρα όμως από το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την τιμή, «υπάρχει πρόβλημα και με τη διάθεση. Αυτήν τη στιγμή, δεν δείχνουν να θέλουν το λεμόνι στην αγορά και η τιμή που δίνουν δεν συνοδεύεται και από κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Το πρόβλημα είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, αλλά χειροτερεύει», τονίζει ο κ. Χασάπης.

Από πλευράς παραγωγής, μέχρι τώρα φαίνεται να μην υπάρχουν σημαντικές απώλειες. Αυτό όμως δεν αποτρέπει και ένα ακόμη αδιέξοδο, αυτήν τη φορά στις εξαγωγές. «Το λεμόνι μπαίνει σαν συμπλήρωμα στις εξαγωγές, αφού δεν διαθέτουμε τις απαιτούμενες ποσότητες για τις ξένες αγορές», αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣ Κιβερίου. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η αύξηση της καλλιέργειας, αφού μέχρι πριν από δύο χρόνια, όπως τονίζει ο ίδιος, οι τιμές ήταν ακόμη καλές.

Από την πλευρά του, ο παραγωγός και πρόεδρος των γεωπόνων Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, επισημαίνει ότι «την περασμένη χρονιά οι τιμές κρατήθηκαν χαμηλά, με την αιτιολογία του εισαγόμενου τούρκικου και το μεγαλύτερο μέρος πουλήθηκε στα 40 λεπτά. Φέτος, ελάχιστες ποσότητες πουλήθηκαν στα 90 λεπτά, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματική αγορά.

Το λεμόνι της Αργολίδας είναι όψιμο και η παραγωγή είναι στα ίδια επίπεδα με την περσινή, ενώ και η ποιότητα είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητική».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων