spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΑΙΔΕΙΑΚαθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»

Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»

Με μια ανακοίνωση καταπέλτη, το Διοικητικό Συμβούλιο Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για «αντιφάσεις που δεν έχουν τελειωμό», στο θέμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της, που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για την ανθρώπινη ζωή.

Μάλιστα τίθεται το ερώτημα μήπως «ένα ποσοστό απωλειών ανθρώπινων ζωών θεωρείται μοιραίο και αναπόφευκτο από τους ιθύνοντες»!

Ο εν λόγω σύλλογος θέτει ένα μείζον πολιτικό και εκπαιδευτικό θέμα πλέον, που αφορά όλα τα μήκη και τα πλάτη όλων των βαθμίδων της ελληνικής εκπαίδευσης από μία φαινομενικά αλλοπρόσαλλη πολιτική της υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως, η οποία όμως έχει μια συνεκτική εσωτερική νεοφιλελεύθερη μεταμοντέρνα πολιτική με ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

 

Αυτή η πολιτική θεωρεί πρώτιστη επιλογή της την ισοπεδωτική εφαρμογή μιας ποσοτικής παιδείας – μορφωτικής απαιδευσίας, τεχνικών δεξιοτήτων άνευ κριτικής σκέψης, δηλαδή ολοκληρωτικής υποταγής στην εξουσία, χωρίς οικουμενικές αξίες, με καταληκτικό αποστάλλαγμα τον φενακισμό και την απαξίωση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Αναδύει ξανά τον ακροδεξιό, πινοσετικό εφιάλτη.

Συγκεκριμένα, για το ζήτημα των αντιφάσεων η ανακοίνωση του προαναφερόμενου Συλλόγου αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Οι αντιφάσεις δεν έχουν τελειωμό. Στα συνέδρια που θα γίνονται στα ΑΕΙ με βάση το Παράρτημα 12 της ανωτέρω ΚΥΑ επιβάλλεται η υβριδική διεξαγωγή τους και τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για αποστάσεις ανάμεσα στους συνέδρους που παρίστανται διά ζώσης, την υγιεινή των χώρων, την ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων κ.ο.κ. Για την εκπαιδευτική διαδικασία ισχύουν τα ίδια; Όχι, εκεί δεν χρειάζονται τέτοιες απώλειες…».

Αναφέροντας παραδείγματα αντιφάσεων του υπουργείου Παιδείας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ εύστοχα επικεντρώνεται στο πρωταρχικό ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας.

Συγκεκριμένα τονίζει μεταξύ των άλλων εμφατικά:

«Αναρωτιόμαστε αν ένα ποσοστό απωλειών ανθρώπινων ζωών θεωρείται μοιραίο και αναπόφευκτο από τους ιθύνοντες. Στήνεται ένα σκηνικό όπου επιβάλλονται χωρίς σχέδιο ανεδαφικά και ανεφάρμοστα μέτρα, για την αποτυχία των οποίων οι υπεύθυνοι έχουν ήδη βρεθεί: Είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα, που πλέον εκτός από την ανομία υποθάλπει και την πανδημία. Αναφέρουμε εδώ σαν παράδειγμα έγκαιρης προετοιμασίας ότι ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ έχει συστήσει από τον Μάρτιο επιτροπή ειδικών (π.χ. καθηγητές Ιατρικής) για την ασφαλή επαναλειτουργία. Έχει κατατεθεί πόρισμα με προτάσεις, οι οποίες πρόσφατα επικαιροποιήθηκαν, αλλά αγνοήθηκαν παντελώς από υπουργείο και πρυτανικές αρχές».

Η αποκάλυψη αυτή του Συλλόγου δημιουργεί τεράστιο θέμα αξιοπιστίας έως και επικινδυνότητας της πολιτικής αυτής για την ανθρώπινη ζωή, πρωτίστως για το Υπουργείο Παιδείας αλλά και για τις Πρυτανικές αρχές. Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη-πρόταση ειδικών του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τον κορονοϊό στην εκπαιδευτική πανεπιστημιακή διαδικασία και δεν λαμβάνεται υπόψη από τους αρμόδιους και ιδιαίτερα από την πολυπράγμονα υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως. Για ποιον λόγο; Και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης του φαινομένου κυρίως στους νέους με τις επικίνδυνες μεταλλάξεις που έχουν υπάρξει;

«Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»
Η ανακοίνωση του Συλλόγου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Βλέποντας τους μήνες να περνούν χωρίς καμία προετοιμασία για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, ο Σύλλογος μας με ανακοίνωση του στις 05/08 επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επαναλειτουργήσει συντεταγμένα η εκπαιδευτική διαδικασία. Η ανακοίνωση μας κατέληγε «ελπίζουμε, έστω και ένα μήνα πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, να διατυπωθεί επιτέλους κάποιο εφαρμόσιμο σχέδιο ανοίγματος των ΑΕΙ. Και κυρίως να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους η απάντηση της Πολιτείας ήταν να ανοίξουν οι σχολές ασύντακτα και χωρίς εφαρμόσιμα μέτρα. Με την από 18/09/21 ΚΥΑ ΑΠΟΦ. Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 ρυθμίζονται με λεπτομέρεια όλες οι δραστηριότητες στην Επικράτεια. Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ προβλέπεται να γίνεται δια ζώσης με έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης κ.ο.κ. για όσους μετέχουν σε αυτή. Ότι ο έλεγχος όσων θα μπαίνουν και βγαίνουν στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες απαιτεί μόνο στο ΕΚΠΑ εκατοντάδες άτομα προσωπικό δεν απασχόλησε τους συντάκτες της ΚΥΑ.

Ότι τα κτίρια είναι ως επί το πλείστον αχανή, με πλημμελέστατη καθαριότητα, με πολλαπλές εισόδους και οι φοιτητές και το προσωπικό συνευρίσκονται σε κάθε είδους κλειστούς χώρους όπως κυλικεία, γραφεία ομοίως.

Προβάλλεται ένα υπερ-αισιόδοξο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών, το οποίο είναι άγνωστο από πού προέκυψε και κατά τεκμήριο δεν μπορεί να περιλαμβάνει τους πρωτοετείς, και αφήνεται να εννοηθεί ότι όλα θα πάνε καλά.

Ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και νοσούν το έχουν τεκμηριώσει αρμοδιότεροι από εμάς. Η αποφυγή του συνωστισμού παραμένει σημαντικό μέτρο προστασίας, αλλά στα ΑΕΙ με τα υποχρεωτικά μαθήματα των 200, 300, 500+ φοιτητών ο συνωστισμός επιβάλλεται.

Με δελτίο τύπου στις 17/09, γραμμένο σαν να απευθύνεται σε νεοσύλλεκτους, το Υπουργείο Παιδείας τονίζει απειλητικά ότι κάθε εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται με τη «μέγιστη πληρότητα».

Στις εξετάσεις Σεπτεμβρίου που γίνονται δια ζώσης επιβάλλονται και ορθά αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των φοιτητών, μειωμένη διάρκεια εξέτασης και διάφορα άλλα. Από 01/10 προφανώς απαγορεύτηκε με διάταγμα η μετάδοση του ιού και μπορούμε να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα».

Οι αντιφάσεις δεν έχουν τελειωμό. Στα συνέδρια που θα γίνονται στα ΑΕΙ με βάση το Παράρτημα 12 της ανωτέρω ΚΥΑ επιβάλλεται η υβριδική διεξαγωγή τους και τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για αποστάσεις ανάμεσα στους συνέδρους που παρίστανται δια ζώσης, την υγιεινή των χώρων, την ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων κοκ. Για την εκπαιδευτική διαδικασία ισχύουν τα ίδια; Όχι, εκεί δεν χρειάζονται τέτοιες πολυτέλειες…

Για τις ορκωμοσίες στα ΑΕΙ το Παράρτημα 15 της ΚΥΑ επιβάλλει να διεξάγονται αποκλειστικά στο ύπαιθρο, μόνο με καθήμενους, υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των θέσεων. Για την εκπαιδευτική διαδικασία; Δεν χρειάζονται πολυτέλειες.

Αν είχε γίνει στοιχειώδης προετοιμασία, θα είχε αναδειχθεί το σύνθετο του προβλήματος. Πέρα από τη μεγάλη συρροή σε κλειστούς χώρους, συχνά χωρίς καθόλου παράθυρα και αερισμό από κακό έως ανύπαρκτο, υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές. Σαν παράδειγμα και μόνο αναφέρουμε πώς είναι δυνατό να γίνει ιχνηλάτηση όταν σε ένα αμφιθέατρο συνήθως είναι άγνωστο ποιος κάθεται πού; Αλλά είπαμε. Δεν χρειάζονται πολυτέλειες.

Αναρωτιόμαστε αν ένα ποσοστό απωλειών ανθρώπινων ζωών θεωρείται μοιραίο και αναπόφευκτο από τους ιθύνοντες. Στήνεται ένα σκηνικό όπου επιβάλλονται χωρίς σχέδιο ανεδαφικά και ανεφάρμοστα μέτρα, για την αποτυχία των οποίων οι υπεύθυνοι έχουν ήδη βρεθεί: Είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα, που πλέον εκτός από την ανομία υποθάλπει και την πανδημία. Αναφέρουμε εδώ σαν παράδειγμα έγκαιρης προετοιμασίας ότι ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ έχει συστήσει από τον Μάρτιο επιτροπή ειδικών (π.χ. καθηγητές Ιατρικής) για την ασφαλή επαναλειτουργία. Έχει κατατεθεί πόρισμα με προτάσεις, οι οποίες πρόσφατα επικαιροποιήθηκαν αλλά αγνοήθηκαν παντελώς από υπουργείο και πρυτανικές αρχές.

Το σήριαλ θα έχει και άλλα επεισόδια. Η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ ανακοίνωσε ότι τα μεγάλα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως. Στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Πρυτάνεων στις 22/09 διαβάζουμε: «Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτατα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια. Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση.

Με βάση όσα προαναφέραμε μας δημιουργεί ρίγη ανησυχίας η λέξη συστράτευση. Η αισιοδοξία της βούλησης είναι κούφια όταν ο σχεδιασμός ακόμα αναζητείται, μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Ελλείψει οποιουδήποτε προγραμματισμού, ζητάμε το μόνο εύλογο αυτή τη στιγμή. Τα τμήματα σε συνεργασία με τους διδάσκοντες να έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και να τροποποιούν τους τρόπους διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας με γνώμονα την ανάγκη δια ζώσης συμμετοχής των φοιτητών αλλά σε συνδυασμό με και όχι ενάντια στη διαφύλαξη της υγείας όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Κάθε κεντρική κατεύθυνση και ουσιαστική αρωγή προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι καλοδεχούμενη, εάν και όταν υπάρξει.

ΥΓ. Για τις 400 θέσεις μελών ΔΕΠ που μεγαλόθυμα ανακοίνωσε η κ. υπουργός στους πρυτάνεις, αρκούμαστε να παρατηρήσουμε ότι στις «νέες» θέσεις προφανώς περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική από τον νόμο αναπλήρωση των εκατοντάδων ανά έτος αφυπηρετήσεων. Ενώ αυτοί που αφυπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια και δεν έχει αναπληρωθεί η θέση τους είναι μάλλον πολύ περισσότεροι από 400.

Όπως είπαμε, πολυτέλειες στα ΑΕΙ δεν χρειάζονται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων