spot_img
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΔανία – Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα χάρη στον εμβολιασμό

Δανία – Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα χάρη στον εμβολιασμό

Δανία – Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα χάρη στον εμβολιασμό.Το Σάββατο διοργανώνει μια συναυλία με 50.000 θεατές, την πρώτη που πραγματοποιείται στην Ευρώπη. Στις 4 Σεπτεμβρίου η Live Nation είχε οργανώσει ένα φεστιβάλ με τίτλο «επιστροφή στη ζωή», με 15.000 θεατές στην Κοπεγχάγη.

Τέλος οι μάσκες και τα υγειονομικά πιστοποιητικά, τα γραφεία λειτουργούν κανονικά, ενώ στις συναυλίες παρίστανται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι: η Δανία γυρίζει αυτή την Παρασκευή εντελώς σελίδα σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς για την ανάσχεση της covid-19.

«Είμαστε μπροστά στη Δανία διότι δεν έχουμε πλέον περιορισμούς, περάσαμε στην αντίπερα όχθη της πανδημίας χάρη στον εμβολιασμό», εξήγησε ο Ούλρικ Όρουμ- Πέτερσεν, διοργανωτής συναυλιών στην εταιρεία Live Nation.

Το Σάββατο διοργανώνει μια συναυλία με 50.000 θεατές, την πρώτη που πραγματοποιείται στην Ευρώπη. Στις 4 Σεπτεμβρίου η Live Nation είχε οργανώσει ένα φεστιβάλ με τίτλο «επιστροφή στη ζωή», με 15.000 θεατές στην Κοπεγχάγη.

Το υγειονομικό πάσο, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο ως προϋπόθεση του ανοίγματος της Δανίας, από την 1η Σεπτεμβρίου ήταν υποχρεωτικό μόνο για την είσοδο στα νυχτερινά κέντρα και από σήμερα αίρεται και αυτή η υποχρέωση.

«Στόχος μας είναι η ελεύθερη κυκλοφορία (…) αυτό που θα συμβεί είναι ότι ο ιός θα κυκλοφορεί και ότι θα βρίσκει όσους δεν είναι εμβολιασμένοι», προειδοποίησε η επιδημιολόγος Λόνε Σίμονσεν, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ροσκίλντε.

Η Δανία δεν δυσκολεύθηκε να πείσει τους κατοίκους της για τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της covid-19. Αποτέλεσμα: το 73% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών είναι πλέον πλήρως ανοσοποιημένοι και το 96% όσων είναι άνω των 65 ετών.

«Αν και ο ιός δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία, είναι μόνο χάρη στο εμβόλιο», τόνισε η Σίμονσεν.

Εμπιστοσύνη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ευρώπης, μία από τις ιδιαιτερότητες της σκανδιναβικής χώρας ήταν η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών και του πληθυσμού σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

«Όπως πολλές χώρες, η Δανία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσε κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όμως παράλληλα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους και τις κοινότητες ώστε να ακολουθήσουν με δική τους θέληση τις συστάσεις της κυβέρνησης», επεσήμανε η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις έκτακτες καταστάσεις του ΠΟΥ Ευρώπης.

Με περίπου 500 νέα κρούσματα καθημερινά και το ποσοστό επιπολασμού του ιού στο 0,7 οι αρχές της Δανίας εκτιμούν ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο.

Επαγρύπνηση

Ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μάγκνους Χοίνικε διαβεβαίωσε στα τέλη Αυγούστου ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει να αντιδράσει άμεσα, αν η πανδημία απειλήσει ξανά τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας».

Για τις αρχές, η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται με τον αυστηρό σεβασμό στα μέτρα υγιεινής και απομόνωσης των ασθενών.

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι η κατάσταση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει κρίσιμη και τονίζει ότι χρειάζεται επαγρύπνηση.

«Κάθε χώρα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για το αν και όταν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση», προειδοποίησε η Σμόλγουντ.

Οι αρχές της Δανίας θα παρακολουθούν στενά τον αριθμό των νοσηλειών ασθενών με covid-19, λιγότερες από 130 αυτή τη στιγμή, και θα προχωρά στη διεξαγωγή τεστ για να ελέγχει την εξέλιξη της επιδημίας. Εξάλλου από χθες Πέμπτη οι πιο ευάλωτοι πολίτες μπορούν να λάβουν τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου.

«Μέχρι στιγμής τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού σέβονται την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο, όμως αν εμφανιστούν άλλα στελέχη που δεν καλύπτονται από τα εμβόλια, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», επεσήμανε η Σίμονσεν.

Για τον Κρίστιαν Νέντεργκααρντ, ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Κοπεγχάγη, την ώρα που γιορτάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα «η κατάσταση παραμένει περίπλοκη».

«Κάποιοι θα ξεχάσουν γρήγορα τον κορονοϊό, όμως άλλοι όχι και για την εστίαση είναι σίγουρα μια περίοδος που άλλαξε τα δεδομένα. Ο κλάδος θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα γίνει πιο ανθεκτικός», εξήγησε.

Προκειμένου να εισέλθει κάποιος στη Δανία χρειάζεται να παρουσιάσει υγειονομικό πάσο ή/και αρνητικό τεστ, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα αεροδρόμια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων