spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαύπλιο: Ένα διαπολιτισμικό Graffiti στο δημοτικό του Αγ. Ανδριανού

Ναύπλιο: Ένα διαπολιτισμικό Graffiti στο δημοτικό του Αγ. Ανδριανού

Ποιος είναι ο ρόλος ενός σχολείου; Μα φυσικά να “οπλίσει” τα παιδιά με διάθεση για να ζήσουν, όνειρα για να εκπληρώσουν, δημιουργικότητα για να λύνουν κάθε απρόσμενο πρόβλημα, σεβασμό για να συνυπάρξουν αρμονικά με τους συνανθρώπους τους και κριτική σκέψη ως βασικό συστατικό μιας υγιούς κοινωνίας.

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αδριανού, πιστό στην αποστολή του, δεν δίστασε να πραγματοποιήσει μια Graffiti Τοιχογραφία στην εξωτερική όψη του, επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο του προαύλιου χώρου από ένα χώρο που λειτουργεί παραδοσιακά ως ο τόπος τυποποιημένων απλών διαλειμμάτων μεταξύ των διδακτικών ωρών σε ένα χώρο έμπνευσης κι αναστοχασμού για τα παιδιά.

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία υμνεί την διαπολιτισμικότητα, την ισότητα και το σεβασμό στη διαφορετικότητα καθώς και τη διαχρονική αξία της γνώσης, του ταξιδιού και του παιχνιδιού, μέσα από διακριτικές αφηγήσεις φανταστικών μοναδικών και φανταστικών (όπως άλλωστε είναι και κάθε άνθρωπος) χαρακτήρων, με στόχο να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις και τη φαντασία των μαθητών του σχολείου, και να δώσουν το έναυσμα για νέες συζητήσεις ή εσωτερικές βαθύτερες σκέψεις.

Ένας πολύχρωμος τοίχος που θα αποτελέσει το παλκοσένικο των πρώτων αναμνήσεων των παιδιών του χωριού.

Η αστική τέχνη του Graffiti έχει ως στόχο να προσδώσει ελευθεριότητα στο ταξίδι που ξεκινά κάθε παιδί. Να δώσει χρώμα στις σκέψεις και τις ιδέες του. Να βοηθήσει να οπτικοποιήσει το όραμά του. Να του θυμίσει ότι η έκφραση και το παιχνίδι, αποτελούν το μοναδικό εισιτήριο σε ένα ταξίδι δημιουργία όμορφων στιγμών με απρόσμενα ενδιαφέροντες συνοδοιπόρους.

Μοναδικός τρόπος ανάγνωσης του Graffiti είναι η διάθεση για μια παύση λίγων δευτερολέπτων από την ταχύτητα της καθημερινότητας. Τότε είναι που η Τέχνη σου χαρίζει απλόχερα τα ιαματικά μυστικά της.

Η συγκεκριμένη Τοιχογραφία δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Ναυπλίου, του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και της Μαρίας Ράλλη, χωρίς την εμπιστοσύνη του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αδριανού Χρήστου Κόλλια και χωρίς την υποστήριξη εικαστικού κι εκπαιδευτικού Βασιλικής Σαγκιώτη στο θεματολογικό και σχεδιαστικό κομμάτι.

Σχεδίαση και υλοποίηση τοιχογραφίας: Imaginary Rooms (Νάντια Στασινού και Μανώλης Ηλιόπουλος)
Επιμέλεια: Βασιλική Σαγκιώτη

Διοργάνωση: Δήμος Ναυπλιέων, Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων