spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΜονεμβασιά: «Οικολογική βόμβα» το ναυάγιο του «Sea Bird»

Μονεμβασιά: «Οικολογική βόμβα» το ναυάγιο του «Sea Bird»

«Οικολογική βόμβα» αντίστοιχης έντασης με το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” είναι το φορτηγό πλοίο “Sea Bird” που βυθίστηκε το Σάββατο 28/8, μετά από πρόσκρουση στις βραχονησίδες και είναι φορτωμένο με 150 τόνους βαρέων καυσίμων

Μεγάλη και πρωτοφανής επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή της Μονεμβασιάς, 0,2 ναυτικά μίλια, βορειοανατολικά των βραχονησίδων «Καραβιά» στο Μυρτώο Πέλαγος για την πρόληψη μίας τεράστιας οικολογικής καταστροφής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός ατυχήματος εντάσεως εκείνου με το Αγία Ζώνη ΙΙ. Για τον λόγο αυτό συνεργάζονται για πρώτη φορά 4 μεγάλοι ελληνικοί Όμιλοι αντιρρύπανσης αν και είναι ανταγωνιστές.

Η «οικολογική βόμβα» είναι το φορτηγό πλοίο Sea Bird το οποίο βυθίστηκε το Σάββατο 28/8, μετά από πρόσκρουση στις βραχονησίδες.

Το πλοίο μετέφερε 7.000 τόνους σιτηρών από την Ουκρανία προς την Τυνησία. Το 16μελές πλήρωμά του, όλοι Σύριοι, διεσώθησαν μετά από έγκαιρη επέμβαση του Λιμενικού.

150 τόνοι βαρέων καυσίμων

Ο οικολογικός εφιάλτης έγκειται στο γεγονός ότι το φορτηγό πλοίο είναι φορτωμένο με 150 τόνους βαρέων καυσίμων τα οποία αν διαρρεύσουν στη θάλασσα, η οικολογική καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 100 μέτρων. Θα γίνει μία δύσκολη επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων.

Άμεσα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης έδωσεεντολές στις αρμόδιες αρχές για την ενεργοποίηση σχεδίου αντιρρύπανσης το οποίο και επιβλέπει. Ουσιώδης είναι ο ρόλος του Διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Γιώργου Μαραγκού.

Σε αυτή την επιχείρηση ίσως για πρώτη φορά συνεργάζονται 4 μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι αντιρρύπανσης αλλά άμεση είναι και η αντίδραση των ασφαλιστικών φορέων.

Οι νησίδες Καραβιά ή Καραβία είναι μία από τις 4 βραχονησίδες του Μυρτώου πελάγους, οι οποίες λόγω των ισχυρών θαλασσίων ρευμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, αποτελούν κίνδυνο για την ασφαλή ναυσιπλοία, ακόμα και σε συνθήκες άπνοιας.

Το πιο σοβαρό και πολύνεκρο ναυάγιο στο Μυρτώο Πέλαγος είναι του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειον», το 1966.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων