Μικρότερος ο κίνδυνος θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό απ’ ό,τι αν νοσήσουμε

0

Η έρευνα έγινε βάσει των ιατρικών δεδομένων 29 εκατ. ατόμων που έχουν εμβολιαστεί είτε με Pfizer είτε με AstraZeneca και 2 εκατ. που νόσησαν με Covid-19

Μεγάλη έρευνα Βρετανών επιστημόνων για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος να εμφανιστούν θρομβώσεις είναι πολύ μικρότερος μετά τον εμβολιασμό απ’ ό,τι αν κολλήσει κάποιος τη νόσο.

Στο πλαίσιο αυτής της βρετανικής μελέτης, η πιο μεγάλη έως σήμερα για το θέμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), συγκρίθηκαν τα ιατρικά δεδομένα 29 εκατ. ανθρώπων, που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech ή εκείνου των Οξφόρδης-AstraZeneca μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, με αυτά σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος να παρουσιάσει κάποιος φλεβική θρόμβωση είναι σχεδόν 200 φορές πιο αυξημένος αν κολλήσει την Covid (12.614 επιπλέον κρούσματα στα 10 εκατομμύρια) απ’ ό,τι αν εμβολιαστεί με AstraZeneca (66 επιπλέον κρούσματα). Ειδικά όσον αφορά τις αρτηριακές θρομβώσεις, δεν διαπιστώθηκε κανένα επιπλέον κρούσμα για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, έναντι 5.000 επιπλέον κρουσμάτων στα 10 εκατομμύρια άτομα μεταξύ αυτών που προσβλήθηκαν από την Covid-19.

Συμπεραίνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό κινδυνεύουν ένδεκα φορές περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο (1.699 επιπλέον κρούσματα σε 10 εκατ. άτομα) απ’ ό,τι αυτοί που εμβολιάζονται με Pfizer (143 επιπλέον περιπτώσεις).

«Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών θα είναι απολύτως καλά με αυτά τα εμβόλια», δήλωσε στο BBC η επικεφαλής των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη, καθηγήτρια επιδημιολογίας της Οξφόρδης Τζούλια Χίπσλεϊ-Κοξ, υποστηρίζοντας πως πρέπει «να τεθούν στο πλαίσιό τους» τα «πολύ σπάνια κρούσματα» αιματικών θρόμβων.

Η Χίπσλεϊ-Κοξ επισήμανε ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος να αναπτυχθούν θρόμβοι επικεντρώνεται σε περιόδους «πιο συγκεκριμένες και σύντομες» με τα εμβόλια («15 ως 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer για τα εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, «8 έως 14 ημέρες για τη θρομβοκυτταροπενία με το AstraZeneca») απ’ ό,τι μετά την εμφάνιση της Covid-19, οπότε ο κίνδυνος παρατείνεται «για 28 ημέρες μετά τη μόλυνση».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολυάριθμες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισαν να περιορίσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ομάδες του πληθυσμού τους εξαιτίας αυτών των φόβων που συνδέονται με τη δημιουργία θρόμβων.