Αποκλείονται οι μετανάστες από την καθαριότητα των σχολείων

0

Εκτός των σχολείων «πετάει» εκατοντάδες καθαρίστριες η ρατσιστική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών που απαιτεί ιθαγένεια για την επαναπρόσληψη τους, όπως καταγγέλλει η Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας.

Η Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας δηλώνει την αντίρρηση της στις απολύσεις των εργατών καθαριότητας από τα δημόσια σχολεία, που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια. «Μόνο ντροπή δημιουργεί ο αποκλεισμός των μεταναστ(ρι)ων από τις προσλήψεις για την καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών που στέκεται με αναλγησία στην αγωνία των μεταναστ(ρι)ων και των οικογενειών τους», τονίζει η Β΄ ΕΛΜΕ στην ανακοίνωση της.

Να σημειωθεί ότι ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τις αιτήσεις ορισμένου χρόνου, οι μεταναστ(ρι)ες (κυρίως αλβανικής καταγωγής), ουσιαστικά πετιούνται έξω από τα σχολεία, καθώς αποκλείονται από αυτές με τη ρατσιστική διάταξη που απαιτεί ιθαγένεια και ταυτόχρονα η βουλή έκλεισε χωρίς να υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση για την επαναπρόσληψη τους.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν: «Μετά από περισσότερα από 25 χρόνια στην Ελλάδα και μέχρι και είκοσι χρόνια ως σχολικές/οι καθαριστ(ρι)ες πετιούνται στον δρόμο!»

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως, αν δεν επαναπροσληφθούν δεν χάνουν μόνο το μεροκάματο αλλά και τη δυνατότητα ορισμένες/οι να συνταξιοδοτηθούν μια και η νομοθεσία απαιτεί ένσημα τα τελευταία 5 χρόνια (μεγάλο πρόβλημα και για πολλές/ούς ντόπιες/ους). Ακόμα και η άδεια παραμονής τους κινδυνεύει μια και απαιτείται σταθερή δουλειά αλλά και χρήματα για να πληρώσουν τα υπέρογκα παράβολα.

Η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας απαιτεί: «Να δοθεί τώρα λύση! Οι απολύσεις των μεταναστ(ρι)ων καθαριστ(ρι)ων δε θα γίνουν ανεκτές!»

Ο δήμος της Αθήνας είχε καταθέσει αίτημα στο υπουργείο εσωτερικών ζητώντας το 20% των προσλήψεων να καλυφθούν με συμβάσεις έργου έτσι ώστε να μπορέσει να επαναπροσλάβει τις συναδέλφισσες/ους μετανάστ(ρι)ές που επί χρόνια εργάζονται στον δήμο αλλά η ρατσιστική διάταξη τις/ους πετάει έξω.

Η Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καλεί το υπουργείο, «να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην χάσουν την δουλειά τους οι συναδέλφισσες/οι».

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν:

Να επαναπροσληφθούν οι μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες
Να καταργηθεί η ρατσιστική διάταξη της ιθαγένειας!
Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστών/στριών και όλων των συμβασιούχων τώρα!
Καμία ιδιωτικοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες, μακριά οι εργολάβοι από την καθαριότητα!