spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΜεσσηνία: Γενικόλογη απάντηση από Μενδώνη για Τζάνε - Καλαμάκι

Μεσσηνία: Γενικόλογη απάντηση από Μενδώνη για Τζάνε – Καλαμάκι

Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε ερώτηση για το Τζάνε – Καλαμάκι των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης Απόστολου Αβδελά και Κωνσταντίνου Χήτα, αφενός επιβεβαιώνει όσα είναι ήδη γνωστά και αφετέρου δεν διευκρινίζει ποια λύση θα επιλεγεί τελικά, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του ΚΑΣ μετά την αίτηση θεραπείας που κατέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αναλυτικά η απάντηση της υπουργού:

«Διευκρινίζεται ότι το θέμα της χρηματοδότησης του έργου «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήμα γέφυρα Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου (ΧΘ: 2+840 έως ΧΘ: 10+160)/ Β’ φάση», εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Αναφορικά με το εν λόγω έργο επισημαίνεται ότι στις 23/5/2014, στο πλαίσιο της πράξης «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, Τμήμα Γέφυρα Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου», ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι», εγκρίθηκε η υλοποίηση διακριτού αρχαιολογικού υποέργου, με δεδομένο ότι πρόκειται για θέση όπου αποκαλύπτονται αρχαία.

Το εν λόγω υποέργο εκτελείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και σύμφωνα με την από 28/12/2021 τροποποίηση της πράξης «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, Τμήμα Γέφυρα Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου», (ΧΘ: 2+840 έως ΧΘ: 10+160)/ Β’ φάση» έχει διάρκεια έως τις 30/6/2021 και συνολικό προϋπολογισμό 1.199.291,34 ευρώ. Στο πλαίσιο του ανωτέρω υποέργου διενεργείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα κατά μήκος της χάραξης της υπό κατασκευή επαρχιακής οδού. Η σωστική ανασκαφή έχει φέρει στο φως μεγάλο τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας ακρόπολης, καθώς και υστερορρωμαϊκά ταφικά μνημεία.

Στο εσωτερικό της ακρόπολης έχουν ανασκαφεί οικίες, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Λόγω της έκτασης και της σημασίας των ευρημάτων και προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενιαίος και αδιαίρετος χαρακτήρας του μνημειακού συνόλου και του τοπίου, οι μελλοντικές δυνατότητες έρευνας και ανάδειξής του, αλλά και η ολοκλήρωση της επαρχιακής οδού με βάση την εγκεκριμένη χάραξη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατά την αρ. 16/20-042021 συνεδρία του, εξέτασε την τροποποίηση της εγκεκριμένης οριστικής μελέτης της χάραξης αρτηρίας διερχόμενης από τον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου (Χ.Θ.5+200-Χ.Θ. 6+450), στο πλαίσιο κατασκευής του εν θέματι έργου και γνωμοδότησε υπέρ της τεχνικής λύσης της σήραγγας.

Εν συνεχεία εκδόθηκε η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αναφορικά με την ανάδειξη των μνημείων που αποκαλύφθηκαν, επισημαίνεται ότι η συστηματική διενέργεια ανασκαφικών εργασιών, η στερέωση και αναστήλωση μνημείων και η δημιουργία ενός οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου δεν αποτελούν μέρος του φυσικού αντικειμένου της πράξης ούτε του αρχαιολογικού υποέργου αυτής. Οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., οι οποίες διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούν να διασφαλίσουν ότι σε βάθος χρόνου η ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης και τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής θα λάβουν τη θέση που τους αρμόζουν στο δίκτυο επισκέψιμων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Π.Ε. Μεσσηνίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων