spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΥγειονομικοί του Νοσοκομείου Σπάρτης κατά του εμβολιασμού

Υγειονομικοί του Νοσοκομείου Σπάρτης κατά του εμβολιασμού

Εναντιώνεται σθεναρά στην επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, ομάδα υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας-Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης. Μετά τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων, μερίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Σπάρτης διατυπώνει μια σειρά από προβληματισμούς-επιφυλάξεις που συνδέονται με τη διαχείριση της εμβολιαστικής διαδικασίας και την ασφάλεια ενός «πειραματικού» σκευάσματος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς «οι απειλούμενες συνέπειες (σσ διαθεσιμότητα με στέρηση μισθού-ασφαλιστικής κάλυψης) δεν συνιστούν απλά πίεση, αλλά επί της ουσίας εκβιασμό».

Ξεκαθαρίζουν πως «δεν έχουμε πολιτικά κίνητρα ούτε σκοπό να δημιουργήσουμε στρατόπεδα εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων υπαλλήλων, εφόσον είμαστε όλοι υγειονομικοί υπάλληλοι που αντιμετωπίζουμε την ίδια απειλή», ενώ μεταξύ άλλων τονίζουν πως «η πλήρης διαφοροποίηση, όμως, μιας μερίδας επιστημόνων, έστω και μικρής, θα πρέπει να μας προβληματίζει σοβαρά όλους».

Σε επιστολή προς τη διοίκηση της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης η ομάδα υγειονομικών του Νοσοκομείου αναφέρει: «Σας εκφράζουμε την έντονη και βαθειά μας δυσαρέσκεια για την άδικη αντιμετώπιση που τυγχάνουμε από την Κυβέρνηση, εξαιτίας της ελεύθερης επιλογής μας να διατηρήσουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε ανεμβολίαστοι έναντι του νέου κορονωϊού.

Το δικαίωμά μας αυτό, με έρεισμα το άρθρο 5 του Συντάγματος, επικυρώθηκε και με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης της 27ης Ιανουαρίου 2021 (Ψήφισμα 2361) το οποίο η Ελλάδα συνυπέγραψε. Σύμφωνα με το άνω ψήφισμα, κάθε κράτος – μέλος καλείται να: …. 7.3.1 διασφαλίζει ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πιέζεται πολιτικά, κοινωνικά ή με άλλο τρόπο να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί. 7.3.2 διασφαλίζει ότι κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις για το ότι δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή επειδή δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Απορίας άξιο λοιπόν είναι πώς η υποχρέωσή μας σε εμβολιασμό με απειλή, σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος άρνησής μας, την επ’ αόριστο θέση μας σε διαθεσιμότητα, με ταυτόχρονη στέρηση μισθού και ασφαλιστικής κάλυψης, συμπορεύεται με τα παραπάνω. Οι προαναφερθείσες απειλούμενες συνέπειες δεν συνιστούν απλά πίεση, αλλά επί της ουσίας εκβιασμό, αφού το δίλημμα που μας τίθεται έχει σχηματικά ως εξής: “Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε το δικαίωμά σας να μην εμβολιαστείτε, θα στερηθείτε για αόριστο χρονικό διάστημα τους πόρους για την διαβίωσή σας που εξασφαλίζετε με την εργασία σας”. Τα όσα λοιπόν η Κυβέρνηση συνυπέγραφε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης πριν λιγότερο από έξι μήνες, σήμερα τα αναιρεί με τον πιο προκλητικό τρόπο».

Όπως προσθέτει η ομάδα των υγειονομικών, «είναι δύσκολο, επίσης, να αντιληφθούμε πως από 1ης Σεπτεμβρίου 2021 καθιστάμεθα επικίνδυνοι υγειονομικοί υπάλληλοι, που χρήζουν απομάκρυνσης από το χώρο εργασίας, ενώ όλους τους προηγούμενους μήνες εν μέσω πανδημίας ήμασταν χρήσιμοι, απαραίτητοι και στερούμασταν του δικαιώματος χορήγησης κανονικής αδείας για ξεκούραση. Ανεμβολίαστοι ήμασταν και τότε και τώρα…

Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν είμαστε αρνητές της νόσου και, σε καμία περίπτωση, δεν στεκόμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο χωρίς ουσιαστικό λόγο. Σίγουρα οι γνώσεις μας δεν είναι τόσο εξειδικευμένες όσο των “Ακαταδίωκτων”, όμως αδυνατούμε να αποδεχτούμε a priori την ασφαλή χορήγηση πειραματικών εμβολίων καθολικά. Μας δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό το γεγονός ότι εκείνοι που θεώρησαν ασφαλή τα εμβόλια και έδωσαν εντολή για τη μαζική χορήγησή τους, εκ των υστέρων έπραξαν τα ακόλουθα:

– Άλλαξαν τη δοσολογία του εμβολίου.

– Άλλαξαν τις οδηγίες που αφορούν τόσο στον αριθμό των χορηγούμενων δόσεων όσο και στο χρόνο που πρέπει να παρέλθει για την απαιτούμενη δόση, από την αποδρομή της νόσου, για όσους νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό.

– Επαναπροσδιόρισαν τις ηλικιακές ομάδες που, αρχικά, συμμετείχαν στον εμβολιασμό με όλα τα σκευάσματα των εταιρειών που είχαν αδειοδοτηθεί, αποκλείοντας μερίδα του πληθυσμού τουλάχιστον από το σκεύασμα μιας εταιρείας, χωρίς να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με τα άτομα που ανήκαν σε αυτούς και ήδη είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Αργότερα, πρότειναν συνδυασμό δόσεων εμβολίων από διαφορετικές εταιρείες, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη που θα επιτρέπει με ασφάλεια την χορήγηση αυτών με τέτοιο τρόπο.

– Παραδέχτηκαν την εμφάνιση παρενεργειών από τα εμβόλια χωρίς να δώσουν εξηγήσεις για το μηχανισμό πρόκλησης αυτών. Πρόσφατα, μάλιστα, μία από τις αδειοδοτημένες εταιρείες παραδέχτηκε δημόσια τη συσχέτιση συγκεκριμένων σοβαρών παρενεργειών με το εμβόλιό της, γεγονός που την ωθεί να προχωρήσει στην ανασύσταση του σκευάσματός της».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους υγειονομικούς του Νοσοκομείου Σπάρτης, «κάθε χώρα της Ευρώπης κινήθηκε ανεξάρτητα, εφαρμόζοντας διαφορετική πολιτική στη μέθοδο χορήγησης των εμβολίων.

Άλλες χώρες απέρριψαν εξαρχής την αγορά τους και άλλες διέκοψαν τη χορήγηση σκευασμάτων μετά την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών, τη στιγμή που η χώρα μας συνέχιζε μαζικά τους εμβολιασμούς, χωρίς εξαιρέσεις. Υπήρξαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χορήγησαν άλλα εμβόλια στους πολίτες τους, που δεν είχαν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ. Τελικά, ποιος από όλους αυτούς έχει δίκιο;

Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο, όμως, μόνο οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι υποχρεούνται εδώ και πολύ καιρό να ελέγχονται τακτικά, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο εργασίας τους προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου.

Ποτέ, ωστόσο, δεν αρνηθήκαμε να συμμορφωθούμε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονταν κατά καιρούς και τα εφαρμόσαμε ευλαβικά, τόσο για την ασφάλεια των ασθενών που προσέρχονταν στο Νοσοκομείο μας όσο και τη δική μας.

Η δυσφορία και η ολοένα και μεγαλύτερη απογοήτευση που αισθανόμαστε προκύπτουν από γεγονότα που λαμβάνουν χώρο τελευταία, μερικά από τα οποία μας αφορούν άμεσα. Ποιος θα απαντήσει στους δικούς μας προβληματισμούς; Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικούς από αυτούς:

• Οι συνάδελφοί μας που μετείχαν στον εμβολιασμό κατά την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας τον Ιανουάριο, είναι ακόμη εμβολιασμένοι διατηρώντας υψηλά επίπεδα ανοσίας έναντι του ιού, όταν η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία (Pfizer), το σκεύασμα της οποίας χορηγήθηκε εκείνη την περίοδο κατά προτεραιότητα στους υγειονομικούς υπαλλήλους της χώρας μας, αναφέρει ότι η αποκτηθείσα ανοσία διαρκεί έως 6 μήνες;

• Ποιος επίσημα τεκμηριωμένος έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί στο εμβολιασμένο προσωπικό του Νοσοκομείου μας για το ύψος της ανοσίας που διατηρεί; Είναι βέβαιο ότι διατηρούν ακόμη ανοσία και αν ναι, πως ορίζεται αυτό, όταν ο Πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρει ότι μετά το πέρας των 6 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό θα πρέπει να χορηγηθεί και 3η δόση εμβολίου λαμβάνοντας υπόψιν και τη νέα μετάλλαξη Δέλτα;

• Είναι γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων που εργάζονται σε όλες τις υγειονομικές δομές, πράγματι έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Θα ήταν όμως αφελές να αφήνουμε να εννοηθεί ότι όλοι όσοι το έπραξαν το επιθυμούσαν.

Οι πρόωροι υπαινιγμοί πολιτικών και ΜΜΕ για επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και η έμμεση συσχέτιση με αναστολή εργασίας για όσους δεν το πράξουν, ανάγκασε μερικούς εξ ημών να αναθεωρήσουν την αρχική τους απόφαση. Αλήθεια, πόσο ηθικά πρέπον είναι αυτό;

• Αναμφισβήτητα, υπάρχουν πανελλαδικά και παγκοσμίως αρκετοί καταξιωμένοι στο χώρο τους επιστήμονες, που έχουν τελείως διαφορετική άποψη τόσο για τους εμβολιασμούς όσο και για τη διαχείριση της πανδημίας και, παρόλα αυτά, η άποψή τους δεν τίθεται επιστημονικά υπό σκέψη.

Γιατί αυτή η απαξίωση στα πρόσωπά τους; Ποιος ή ποιοι θα κρίνουν την επιστημοσύνη άλλων επιστημόνων όταν τα γεγονότα διαδραματίζονται σε μια πρωτόγνωρη και σύνθετη κατάσταση που δεν έχουμε ξαναβιώσει;

• Εφόσον ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, κάποιοι από εμάς θα αναγκαστούν να προβούν σε αυτόν παρά τη θέλησή τους, αν δεν αρθεί η απόφαση, καθώς, διαφορετικά, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα και αμετάκλητα την απομάκρυνσή τους από την Υπηρεσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Εφόσον τα εμβόλια είναι ασφαλή και εγκεκριμένα για χορήγηση, πριν προβεί κάποιος από το προσωπικό που παραμένει έως τώρα ανεμβολίαστο, παρακαλώ όπως μας γνωστοποιηθεί:

– Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της ιατρικής πράξης του εμβολιασμού μας, όταν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά να εξαιρεθούν των ευθυνών όλοι οι Ιατροί που εμπλέκονται όχι μόνο στον εμβολιασμό αλλά και στη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό;

– Ποιος θα αποζημιώσει τις οικογένειές μας σε περίπτωση που προκληθεί οποιαδήποτε σωματική βλάβη μετά τον εμβολιασμό μας είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα;

– Ποιες είναι εν δυνάμει οι παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν μετά τον εμβολιασμό και ποιος θα κρίνει αν αυτές συσχετίζονται με τον εμβολιασμό;

– Ποιος θα αναλάβει τα έξοδα θεραπείας από βλάβη που μπορεί να προκληθεί από τη χορήγηση ενός πειραματικού εμβολίου, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δε θα διωχθούν και η Κυβέρνηση επιβάλλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς;

– Σας φαίνεται παράλογο να ζητήσουμε έγγραφη και ενυπόγραφη εγγύηση από τον υπεύθυνο Ιατρό εμβολιασμού ότι δε θα κινδυνεύσουμε μετά τον εμβολιασμό μας;»

Καταλήγοντας, η ομάδα των αντιδρώντων υγειονομικών της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης υπογραμμίζει προς τη διοίκηση: «Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά σας για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και ευχόμαστε να μπορείτε να δείτε σε μας την ίδια επιθυμία και το ίδιο σθένος να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας αφειδώλευτα, όπως αυτά που είχαμε τόσο στην έναρξη της πανδημίας όσο και στην εξέλιξή της, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα.

Σας αναφέραμε τα παραπάνω για να γνωστοποιήσουμε και να καταστήσουμε σαφείς τους λόγους που μας οδήγησαν στη διατήρηση επιφυλακτικής στάσης απέναντι στον εμβολιασμό μας.

Δεν έχουμε πολιτικά κίνητρα ούτε σκοπό να δημιουργήσουμε στρατόπεδα εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων υπαλλήλων, εφόσον είμαστε όλοι υγειονομικοί υπάλληλοι που αντιμετωπίζουμε την ίδια απειλή. Αυτό θα ήταν το τελευταίο που θα επιθυμούσαμε…

Κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα διαφορετικά. Ο χρόνος θα δείξει ποιος τελικά έχει δίκιο. Η πλήρης διαφοροποίηση, όμως, μιας μερίδας επιστημόνων, έστω και μικρής, θα πρέπει να μας προβληματίζει σοβαρά όλους».

Η παραπάνω ανακοίνωση υπογράφεται από την «Ομάδα Υγειονομικών Υπαλλήλων Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων